ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile elene au evacuat de la primele ore ale dimineții până la 72.000 de persoane din Salonic, a doua cea mai mare localitate din Grecia. Locuitorii din mai multe cartiere rezidențiale au fost evacuați în stadioane, săli de sport și cafenele, tocmai pentru ca experții militari să poată dezamorsa și elimina în siguranță un obuz din al Doilea Război Mondial, transmite Reuters, conform News.ro.

„Suntem absolut pregătiți. Le cer concetățenilor să-și păstreze calmul. Nu există niciun motiv de panică, nu există niciun pericol, aceste măsuri reprezintă precauții pentru siguranța locuitorilor”, a declarat guvernatorul regional Apostolos Tzitzikostas.

De asemenea, operațiunea complexă ar putea să dureze cel mult șase ore.

Respectivul obuz cântărește 250 de kilograme și a fost descoperit la o adâncime de cinci metri sub pământ, în urma unor lucrări de excavare la o stație de distribuirea a gazelor naturale din Salonic.

Experții militari vor încerca să dezamorseze bomba fără să o mute din șanț, iar operațiunea ar putea să dureze mai multe ore.

Înainte de începerea operațiunii au fost evacuate toate persoanele care locuiesc pe o rază de doi kilometri de obuz, fiind vorba de cea mai mare evacuare de după al Doilea Război Mondial.

Potrivit ministerului de Migrație, printre persoanele evacuate se numără și refugiații care trăiesc într-o fabrică abandonată, aceștia din urmă fiind trimiși într-o vizită la muzeul din Salonic.