ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După mai mult de două săptămâni de căutări, poliția turcă l-a arestat pe individul suspectat că a comis atacul din noaptea de Anul Nou la Istanbul. 

Suspectul a recunoscut că a ucis, în numele statului islamic, 39 de persoane aflate în clubul de noapte Reina, a declarat guvernatorului orașului. 

El a fost ridicat de poliție dintr-un apartament situat în cartierul Esenyurt din Istanbul, unde se afla împreună cu fiul său, în vârstă de doar 4 ani. Suspectul a fost dus la sediul poliției din Istanbul, pentru a fi interogat, în timp ce fiul său a fost încredințat serviciilor sociale. Ȋn total, cinci persoane au fost arestate în această operațiune, scrie cotidianul francez „Le Figaro”.

Informațiile privind arestarea suspectului au fost confirmate azi-noapte de viceprim-ministrul turc Numan Kurtulmus, pe Twitter: „Felicit poliția noastră care a prins autorul masacrului. Războiul nostru împotriva terorii continuă, până la sfârșit.”

Azi, guvernatorul orașului Istanbul a anunțat că suspectul a mărturisit comiterea carnagiului. „Teroristul și-a recunoscut crima”, a declarat Sahin Vasip presei. El a dezvălui și identitatea individului: Abdulgadir Masharipov, născut în Uzbekistan în 1983. „A fost antrenat în Afganistan și vorbește patru limbi. Este un terorist bine pregătit”, a spus guvernatorul. 
 
Presa din Turcia anunțase deja  că poliția nu are de-a face cu un amator: individul - care, potrivit anchetei, ar fi tras 180 de gloanțe în 7 minute - a luptat pentru ISIS în Siria și a devenit expert în arme.

Potrivit canalului TRT, arestarea a avut loc în timpul unei operațiuni comune, derulată la miezul nopții de poliție și de serviciul secret turc MIT. Poliția reperase ascunzătoarea suspectului cu trei zile în urmă, timp în care acesta a fost urmărit, în scopul identificării complicilor săi. 

Abdulgadir Masharipov locuia într-un apartament închiriat de un cetățean kirghiz din Istanbul, care a fost de asemenea arestat. 
 

Cinci persoane au fost arestate în timpul operațiunii de aseară, inclusiv trei femei, precizează agenția Anadolu. Cel puțin 35 de persoane fuseseră arestate în legătură cu atacul din Reina, înainte de această operațiune a poliției.

 
Atacul de la Reina a marcat un început de an sângeros pentru Turcia, deja zdruncinată în 2016 de o tentativă de lovitură de stat și de un val de atacuri comise de jihadiști sau de rebelii kurzi.