ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rusia a anunțat că a efectuat sâmbătă un nou test reușit cu o rachetă hipersonică Zircon, care ar fi zburat 1.000 de km lovind o țintă din Marea Albă.

Racheta a fost trasă de pe o fregată a flotei ruse aflată în apele Mării Barents. Aceasta înseamnă că lansarea a avut loc foarte aproape de apele Finlandei și Suediei.

Ministerul Apărării rus a anunțat:

„Astăzi, fregata principală de tip Proiect 22.350, „Amiral al Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov”, a lansat o rachetă hipersonică de croazieră Zircon din Marea Barents către o țintă navală localizată în Marea Albă (o mare interioară a Mării Barents. Lansarea rachetei a fost efectuată în cadrul testării unor noi tipuri de arme.”

Momentul testului are loc la scurt timp după ce Finlanda și Suedia, în apropierea apelor cărora s-a lansat racheta, au anunțat că renunță la neutralitatea lor militară și au depus cerere de aderare la NATO.

Pentagonul și regimul de la Kiev au acuzat în mai multe rânduri Moscova că a folosit rachete hipersonice împotriva unor ținte ucrainene.

Anterior, Vladimir Putin a elogiat capacitățile tehnice ale rachetei Zircon, în special viteza Mach 9 (circa 11.000 km/h) pe care o poate atinge.

Experți militari afirmă că, în acest moment, nu există în lume sisteme de apărare antiaeriană care să poată lovi o țintă zburând cu asemenea viteză.

Luna trecută, Kremlinul a efectuat un test cu Sarmat (nume de cod NATO: Satan-2), un nou model de rachetă balistică intercontinentală, capabilă să lovească Statele Unite. Sarmat poate fi dotată cu cel puțin zece focoase, inclusiv nucleare.