ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Experții în terorism din Europa avertizează că seria de amenințări teroriste și teama de atentate vor constitui "noua normalitate" de care va avea parte Europa în 2016.

Starea de alertă antiteroristă în Europa va deveni "o situație normală" in 2016, când este de așteptat ca mai multe evenimente să fie anulate, obiective turistice să fie închise sau centre aglomerate evacuate de teama unor atacuri, scrie ibtimes.com. Așa cum s-a văzut și în noaptea de Anul Nou, când Europa a stat sub semnul alertelor antiteroriste.

După atentatele din Paris, analiștii cred că serviciile de securitate europene au înteles ca organizația Statul Islamic are la dispoziție resursele necesare pentru atacarea unor ținte din Europa prin atentate plănuite și executate riguros. Chiar de Anul Nou, alerta antiteroristă a fost ridicată în Munchen, iar două gări au fost închise de teama unor atentate, in timp ce evenimentele de Revelion din mai multe țări au fost fie anulate, fie reduse.
 
"În ultimii 15 ani, au existat mai multe organizații teroriste care au plănuit atacuri în zone aglomerate, așa că nu e ceva nou ce se întâmpla acum. Doar că acum Statul Islamic a arătat că este în stare să pună în aplicare atentate îngrozitoare și în afara arenei sale obișnuite din Orientul Mijlociu", a declarat Margaret Gilmore, expert în securitate la Royal United Service Institute.

"Europa intra într-o nouă eră", este de părere Rik Coolsaet, un expert în terorism al Universității Ghent, din Belgia. "Statul Islamic a devenit o fantezie pentru tot felul de oameni, de la cei care caută senzații tari, până la cei instabili psihic. Vom cunoaște o nouă stare de normalitate în următoarele luni. Vor fi mai multe raiduri, mai multe evenimente anulate, arestări, iar statele din Europa vor înțelege adevărata dimensiune a acestei organizații teroriste", susține el.