ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cinci foști șefi ai NATO avertizează că ieșirea Marii Britanii din UE va duce la subminarea Alianței și va ajuta dușmanii Occidentului.

Într-o scrisoare trimisă cotidianului britanic The Telegraph, cei cinci ex secretari generali ai Alianței Nord Atlantice, între anii 1984-2014, susțin că ieșirea Marii Britanii din UE va fi o chestiune care va provoca tulburări.

„Ca foști secretari generali ai NATO, urmărim dezbaterea UE-Marea Britanie cu atenție și îngrijorare crescândă. Având în vedere amploarea și diversitatea provocărilor la adresa păcii și stabilității, provocării cu care toți ne confruntăm, comunitatea euroatlantică are nevoie de un Regat Unit activ și angrenat” în asigurarea securității, se spune în scrisoarea semnată de Javier Solana, George Robertson, Anders Fogh Rasmussen, Jaap de Hoop Scheffer și lordul Carrington, ultimul supraviețuitor al Guvernului lui Winston Churchill din perioada 1951-1955.

„Ieșirea Marii Britanii din UE ar duce, fără îndoială, la scăderea influenței britanice, ar submina NATO și ar ajuta dușmanii Occidentului chiar în momentul în care avem nevoie să facem front comun în comunitatea euroatlantică împotriva amenințărilor comune”, se mai spune în documentul citat.

Și actualul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Marii Britanii să rămână în UE. „Un Regat Unit e benefic pentru securitatea noastră, pentru NATO. O Europă mai fragmentată e un lucru rău pentru securitatea noastră și pentru NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.

Premierul David Cameron a avertizat că ieșirea Marii Britanie din UE ar putea duce chiar la un război.

„Dacă iubiți această țară, dacă vreți să o păstrați puternică și pe cetățenii ei în siguranță, rămânerea în Uniunea Europeană este unul dintre instrumente. Unul dintre instrumentele prin care putem să îndeplinim aceste deziderate. Izolarea nu a adus niciodată un beneficiu acestei țări. De câte ori am întors spatele Europei, mai devreme sau mai târziu, am ajuns să regretăm acest lucru. Întotdeauna am fost nevoiți să ne întoarcem și întotdeauna cu costuri mult mai mari”, a spus David Cameron.