ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea Britanie încă are posibilitatea de a nu părăsi Uniunea Europeană, afirmă Donald Tusk, președintele Consiliului European, subliniind că Londra va descoperi că aceasta va fi singura opțiune alternativă la un „Brexit dur", întrucât orice despărțire de Blocul comunitar va avea efecte negative.

 Donald Tusk, care va monitoriza negocierile dintre Bruxelles și Londra, a admis că o rămânere a Marii Britanii în UE pare improbabilă în acest moment, dar a avertizat Londra că nu prea sunt șanse să obțină un "Brexit delicat" - adică să mențină beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană prin contribuții minime.

„Nu are sens să facem speculații despre un așa-numit «Brexit delicat»", a declarat Donald Tusk într-un discurs rostit la Centrul pentru Politici Europene, cu sediul la Bruxelles.

„Acestea sunt pur și simplu speculații teoretice. În opinia mea, singura alternativă reală la un «Brexit dur» este «niciun Brexit». Chiar dacă în acest moment nimeni nu crede în această posibilitate", a subliniat Tusk, citat de site-ul agenției Reuters.

 Liderii europeni au atras atenția Marii Britanii că libertatea de circulație a cetățenilor UE și contribuțiile la bugetul comunitar reprezintă elemente esențiale pentru ca Marea Britanie să aibă acces la piața unică. Însă Guvernul conservator condus de Theresa May a semnalat că nu vrea să contribuie la bugetul UE după Brexit și că va opri circulația cetățenilor europeni.

Piețele financiare au reacționat deja la semnalele că Marea Britanie s-ar îndrepta spre un Brexit dur, adică spre un acces limitat la piața comunitară. În acest context, valoarea lirei sterline a ajuns vineri la cel mai mic nivel din ultimii 31 de ani. Investițiile vor avea de suferit dacă Marea Britanie nu va obține acces preferențial la piața unică a Uniunii Europene, a avertizat săptămâna trecută Confederația Industriei Britanice, cerând Guvernului Theresa May să excludă urgent posibilitatea unui Brexit dur.