ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Omul de afaceri George Soros, considerat ca fiind cel mai cunoscut speculator de monede din lume, a avertizat că un vot în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE ar declanșa o scădere mai mare și mai dăunătoare pentru lira sterlină decât ziua în care guvernul conservator al Marii Britanii a fost nevoit să retragă moneda britanică din Mecanismul Ratei de Schimb ERM, în Miercurea Neagră, acum aproape un sfert de secol.

George Soros a scris pentru The Guardian că un vot în favoarea Brexit va declanșa o "vinere neagră" pentru Marea Britanie, iar devalorizarea lirei sterline nu ar aduce niciunul dintre beneficiile de care economia britanică s-a bucurat după ce lira s-a retras din ERM, la 16 septembrie 1992 – așa-numita Miercure Neagră, conform cotidianul.ro

Soros a spus că, la fel ca în 1992, ar exista câștiguri financiare mari pentru speculatori, care au pariat pe ieșirea Marii Britanii din UE, dar că un astfel de rezultat i-ar lăsa "pe cei mai mulți alegători în mod considerabil mai săraci”. Susținătorii menținerii au primit sprijin și din partea a 10 laureați ai premiului Nobel pentru economie, care - într-o scrisoare adresată cotidianului The Guardian - au avertizat că un Brexit ar fragiliza economia britanică pe durata unor ani numeroși. "Cel mai probabil lira se va devaloriza sever în cazul în care răspunsul majoritar la referendum este DA.

Mă aștept ca această devalorizare să fie mai mare și mai răvășitoare decât cea de 15% care a avut loc în septembrie 1992. Atunci am fost suficient de norocos încât să fac un profit substanțial pentru actionarii fondului meu de investiții, pe spinarea Bancii Engleze si a Guvernului Britanic" a declarat George Soros, care s-a îmbogățit speculând împotriva valutei britanice în cursul unei "miercuri negre" în 1992. Un vot pentru iesirea din UE ar face ca lira sa ajunga la paritate cu euro, susține acesta.

"Prea mulți cred că acest vot nu va avea niciun efect asupra situației financiare a fiecăruia. Asta este doar gândire pozitivă. Părăsirea UE de către Marea Britanie va avea cel puțin un efect clar, imediat, asupra fiecarei gospodării: valoarea lirei se va prăbuși. Un vot pentru va avea un impact imediat și dramatic asupra piețelor de capital, a investițiilor, a prețurilor și a pieței forței de muncă", a mai spus Soros. Cu doar două zile înainte de deschiderea urnelor, mai mulți analiști financiari și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.