ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Premierul Viktor Orban îi avertizează pe liderii UE că, dacă vor continua să primească valurile de refugiați, ”Europa va pieri”. De la Viena, cancelarul Werner Faymann îi transmite premierului ungar că tratamentul pe care Budapesta îl aplică refugiaților ajunși în Ungaria aduce a practici naziste.

”Este normal să simțim compasiune față de imigranți dar compasiunea nu este suficientă, trebuie să trecem la fapte", a declarat premierul ungar Viktor Orban într-un interviu publicat în ediția de sâmbătă a cotidianului german Bild, informează MTI, citată de Agerpres.

Întrebat ce a simțit atunci când a văzut fotografia cu băiețelul sirian găsit mort pe o plajă din Turcia, Orban a recunoscut că a fost șocat. "(...) M-am gândit și la părinții lui care au lăsat în urmă o tabără de refugiați sigură din afara Siriei și și-au riscat viețile și pe cele ale copiilor lor", a adăugat Orban.

Liderii europeni trăiesc "într-o lume de vis" și nu sunt conștienți de pericole. "Dacă-i lăsăm pe toți să vină, Europa va pieri", a mai spus Orban.

Rugat să comenteze în ce măsură criza refugiaților poate fi văzută ca o problemă germană, Orban a spus că decizia Germaniei de a le permite migranților să intre nestingheriți pe teritoriul său a "declanșat o revoltă" în rândul migranților aflați în Ungaria. Până atunci, autoritățile ungare reușiseră să țină situația sub control, dar anunțul Berlinului a provocat haos, a explicat șeful executivului de la Budapesta.

În paralel, cancelarul austriac Werner Faymann l-a criticat dur sâmbătă pe șeful guvernului de la Budapesta, comparând tratamentul la care sunt supuși migranții care traversează Ungaria cu ceea ce se întâmpla în perioada nazistă.

"Să-i înghesui pe refugiați în trenuri cu speranța că-i duci cât mai departe trezește amintiri din perioada cea mai sumbră a continentului nostru", a declarat Faymann pentru săptămânalul german Der Spiegel, referindu-se la Holocaustul practicat de nazişti în al doilea război mondial.

"Respectarea drepturilor omului în funcţie de religie este un lucru inacceptabil", a adăugat Faymann.