ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zona euro este ca Hotelul California, unde te poți caza, dar de unde nu mai poți pleca, a declarat Barry Eicheingreen, profesor la Universitatea Berkeley, în cadrul unei conferințe a băncii centrale a Ungariei, potrivit Budapest Business Journal, scrie Ziarul Financiar.

„Cred de multă vreme că statutul de membru al zonei euro este pentru totdeauna. Este ca Hotelul California, unde (după cum spun The Eagles) te poți caza, dar nu poți pleca", a declarat Eichengreen.

„Grecia a descoperit acest lucru când Syriza a venit la putere cu câțiva ani în urmă. În cazul Italiei, vom asista din nou la întrebarea dacă părăsirea zonei euro ar soluționa problemele țării. Însă guvernele care au discutat despre acest lucru în trecut au realizat rapid că discuțiile despre ieșirea din zona euro nu fac decât să înrăutățească lucrurile, putând declanșa o reacție adversă din partea piețelor financiare și chiar pa­nică, astfel că acestea s-au răzgândit. Acesta este cazul Syriza și Greciei", a adăugat profesorul.

Expertul a argumentat că din moment ce nu există cale de ieșire, rămâne o singură cale, cea de a face zona euro să funcționeze. Potrivit acestuia, în acest sens, obiectivul pe termen scurt ar trebui să privească finalizarea unei uniuni bancare, ținta pe termen lung fiind cea de creare a unui Eurobond.

În Ungaria, susținerea publică pentru adoptarea euro s-a redus semnificativ în ultimii ani. Strategii ungari se tem de asemenea că statutul de membru al zonei euro ar diminua capacitatea țării de a-și influența propria dezvoltare economică.

În Ungaria și Polonia, adoptarea euro este o prioritate nu pentru guvern, ci pentru opoziție. Oficialii de la conducerea acestor țări vorbesc adesea despre pericolul în care ar fi puse economiile dacă ar fi introdusă acum sau în viitorul apropiat moneda unică europeană.