Bashar al-Assad riscă să aibă aceeași soartă ca dictatorul libian Muammar Gaddafi, care a fost ucis de rebeli, dacă nu renunță la putere. Avertismentul vine din partea liderului șiit irakian Moqtada Sadr.

Muammar Gaddafi a fost capturat de rebeli și împușcat în octombrie 2011, după opt luni de revoltă.

Moqtada Sadr l-a îndemnat pe Bashar al-Assad să demisioneze și a condamnat presupusul atac chimic asupra civililor atribuit forțelor siriene, devenind unul dintre rarii conducători șiiți care contestă deschis legitimitatea președintelui sirian.

Clericul șiit a dat publicității marți un nou comunicat reiterând poziția sa. „I-am cerut (lui al-Assad) să plece pentru a păstra reputația axei de rezistență și pentru a evita soarta lui Gaddafi”, a scris el. 

Axa de rezistență față de Israel include Iranul, Siria și Hezbollahul libanez.
Spre deosebire de Gaddafi, este însă greu de crezut că Rusia sau Iranul va abandona Damascul. Așa cum, de altfel, traiectoria lui Assad este legată de mișcarea șiită libaneză, care își are spatele asigurat în Siria, ambele reprezentând un spin în coasta Israelului.  Cei din Hezbollah au suferit greul a revoltei și au eliberat jihadiștii SI satele creștine loiale regimului Assadd.

Adversar istoric al Israelului, care a ocupat  Înălțimile Golan în 1967, inamic jurat al Fraților Musulmani, din timpul masacrului de la Hama din 1982, aliat al Iranului și al Rusiei regimul de la Damasc continuă să rămână în vizorul Occidentului, reprezetând o țintă, așa cum, la începutul Primăverii Arabe, a fost și colonelul Gaddafi.