ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două avioane ale armatei siriene au fost doborâte duminică de armata turcă în regiunea Idlib din nord-vestul Siriei, unde Turcia a lansat o ofensivă militară împotriva trupelor președintelui sirian Bashar al-Assad, relatează AFP, conform Agerpres.

La Damasc, agenția oficială siriană Sana a transmis că două avioane de luptă au fost „vizate„ de armata turcă, adăugând că cei doi piloți au reușit să se catapulteze și sunt „teferi și nevătămați”. Agenția Sana mai afirmă că armata siriană a doborât o dronă, tot în Idlib, difuzând și imagini care arată un aparat prăbușindu-se în flăcări.

Conform ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cele două avioane SU-24 au fost doborâte de un avion F-16 al armatei turce deasupra zonelor controlate de regimul sirian în regiunea Idlib. Același ONG mai notează că 74 de soldați sirieni au fost uciși, începând de vineri, în urma bombardamentelor armatei turce și că a crescut frecvența confruntărilor directe între armatele siriană și turcă.

Turcia a anunțat anterior că a lansat „operațiunea Scutul Primăverii” împotriva regimului sirian la Idlib, drept represalii pentru un atac aerian sirian în care au fost uciși 33 de soldați turci în această regiune unde Ankara susține grupări rebele siriene și pe care armata siriană încearcă să o recucerească.

În pofida escaladării conflictului armat din Siria, ministrul turc al apărării Hulusi Akar a ținut să sublinieze că țara sa nu dorește o confruntare cu Rusia, principalul susținător al regimului de la Damasc. Aviația militară rusă desfășoară frecvent raiduri în Idlib pentru susținerea operațiunilor terestre ale armatei siriene.