ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Avortul și căsătoriile între persoane de același sex au devenit legale, de marți, și în Irlanda de Nord, ca și în restul Regatului Unit, informează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, deputații nord-irlandezi au încercat, luni,  încă o dată, să se opună măsurii decise de parlamentul britanic,  însă fără susținerea mai multor partide măsurile adoptate la Londra nu pot fi blocate.

„Este o zi tristă”, a declarat presei Arlene Foster, șefa DUP și fost premier al guvernului nord-irlandez. "Știu că anumite persoane vor dori să sărbătorească azi și le spun: gândiți-vă la cei care suntem triști astăzi și care credem că este un afront adus demnității umane și vieții umane", a adăugat ea după sesiunea parlamentară.

Până acum, în Irlanda de Nord, avortul era permis doar dacă punea în pericol viața femeii. Pe de altă parte, în Regatul Unit - avortul a fost legalizat în 1967. În plus, în Anglia, Țara Galilor și Scoția sunt deja permise căsătoriile homosexuale.

Irlanda de Nord nu are un guvern propriu din 2017. După acordul de pace din 1998, la Belfast a funcționat un executiv în care erau reprezentate atât Partidul Democrat Unionist (DUP) al loialiștilor pro-britanici, cât și Sinn Fein, formațiunea naționaliștilor irlandezi.
 
Coaliția s-a dezmembrat după demisia din ianuarie 2017 a vicepremierului Martin McGuinness, iar ulterior Irlanda de Nord a fost administrată direct de la Londra, așa cum se mai întâmplase și după alte suspendări ale guvernării provinciale - ultima oară, în 2007.