ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În condițiile în care discuțiile de la Bruxelles dintre Eurogrup și Atena sunt într-un punct mort, iar creditorii pun noi condiții Greciei, Rusia apasă mai mult pedala de accelarație, lansând o propunere neașteptată statului elen.

După cum a declarat pentru Bloomberg un funcționar grec, Grecia a fost invitată luni de Rusia să devină al șaselea membru al BRICS New Development Bank (NDB). Propunere, care, susține oficialul de la Atena, i-ar fi luat prin surprindere pe oficialii greci.Cel care a lansat propunerea direct premierului Alexis Tsipras a fost viceministrul rus de Finanțe, Sergei Storchak, se spune pe site-ul formațiunii Syriza.Tsipras ar fi mulțumit, spunând că este foarte interesat de propunerea Moscovei, conform site-ului Il Giornale.

Acest subiect va fi abordat, notează Bloomberg, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, din 18-20 iunie, cu ceilalți membri BRICS.
 
Dacă Putin va reuși să includă Grecia printre membrii noi bănci, BRICS va avea în rândurile sale o economie in pragul dezastrului, dar care reprezintă imaginea unei țări aflate în centrul unei confruntări geopolitice majore. Iar pentru UE va reprezenta o imensă înfrângere politică, similară posibilei ieșiri a Greciei din zoan euro, scrie revista germană Der Spiegel.

Cele mai mari economii emergente ale lumii – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, aşa-numitele ţări BRICS – au reușit să cutremure ordinea financiară globală stabilită de puterile occidentale, prin lansarea, anul trecut, in iunie, a două noi instituţii alternative la Banca Mondială şi la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru finanţarea economiilor emergente.Cele cinci economii însumează aproape jumătate din populaţia lumii şi o cincime din avuţia planetei.

Cele două instituții alternative create de BRICS marchează desprinderea de un sistem financiar internaţional dominat de SUA şi de Europa. China, care este al treilea cel mai mare participant la Banca Mondială cu aproape 13 miliarde dolari, va contribui la capitalizarea Băncii pentru Dezvoltare cu aproape zece miliarde dolari.

Pentru fondul de rezervă valutară al BRICS, China va participa cu aproape 41 miliarde de dolari, aproape de trei ori mai mult decât contribuţia sa la FMI. Valoarea fondului va fi de aproape 100 miliarde de dolari, iar ajutorul oferit de pe urma acestuia va fi limitat de suma contribuţiei.

Principala pârghie care va pune în mişcare această instituţie financiară a fost însă descrisă de preşedintele Putin: "Va fi o unealtă puternică de prevenire a noilor dificultăți economice și va stabili bazele pentru schimbări macroeconomice majore”.