ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația din Azerbaidjan a decis, duminică, încetarea unilaterală a focului în conflictul cu forțele armene din Nagorno-Karabah, anunță Mediafax.

 "Azerbaidjanul, în semn de bunăvoință, a decis unilateral încetarea ostilităților", a transmis Ministerul Apărării de la Baku.

"Este vorba de un răspuns la apelurile internaționale de încetare a focului", precizează instituția, avertizând că armata azeră va riposta la atacuri.

Zeci de militari azeri și armeni au murit în confruntările armate din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, în ceea ce este cea mai gravă criză din ultimele două decenii.

 Armenia a anunțat că a pierdut 18 combatanți în luptele din Nagorno-Karabah.

De partea cealaltă, 12 militari azeri au murit în confruntările cu separatiștii armeni.

Luptele au continuat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Rusia, care alimentează cu armament ambele părți, a reiterat apelul de încetare a focului.

Atât Azerbaidjanul, cât și Armenia se acuză reciproc de inițierea actualei serii de atacuri. Incidente similare au fost raportate în regiunea separatistă și în martie.

Conflictul dintre cele două părți a izbucnit la sfârșitul anilor 1980 și a escaladat în război în 1991, soldându-se cu 30.000 de morți până la acordul de încetare a focului, intrat în vigoare în 1994.

Regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă în Azerbaidjan, este sub controlul separatiștilor armeni, care au propriul guvern și surse proprii de finanțare.

Confruntările militare nu sunt un fapt neobișnuit în această regiune.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a îndemnat sâmbătă ambele părți să înceteze atacurile.

 

 

3