ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnaliștii de la BBC scriu despre o înțelegere secretă prin intermediul căreia sute de luptători ai grupării ISIS, inclusiv militari străini, și familiile lor au evadat din Raqqa, Siria.

Aceștia susțin că sute de luptători și familiile lor au reușit să scape din Raqqa, zona considerată a fi capitala Stat Islamic, atunci când coaliția internațională, împreună cu forțele kurde, au preluat controlul, scrie BBC.

Un convoi care includea membrii importanți ai grupării teroriste, dar și zeci de luptători străini au fost lăsați să plece. Mulți dintre ei au fugit în Siria, dar și în Turcia.

BBC prezintă un astfel de caz, care a avut loc în luna octombrie: șoferul unuia dintre camioane, Abu Fawzi, conduce pe unele dintre cele mai periculoase teritorii din nordul Siriei. În drumurile sale, bărbatul „întâlnește” poduri bombardate, inclusiv luptători ISIS înarmați.

În timpul preluării controlul asupra zonei Raqqa, acesta trebuie să preia o „încărcătură umană”. Forțele Democrate Siriene (SDF), o alianță a luptătorilor kurzi și arabi care s-au opus ISIS, i-au cerut să conducă un convoi care ar duce sute de familii, într-o tabără din nord.

Bărbatul susține că a fost mințit și obligat să transport sute de jihadiști ISIS, împreună cu familiile lor, și tone de arme și muniții.

Abu Fawzi și altor zeci de șoferi li s-au promis mii de dolari pentru a duce la îndeplinire această sarcină, dar a trebuit să rămână secret.

Acordul de a lăsa luptătorii ISIS să evadeze din Raqqa - capital de facto al califatului lor auto-declarat - a fost aranjat de oficialii locali. Preluarea controlului asupra acestei zone ar fi trebuit să pună capăt luptelor.

Dar a permis, de asemenea, ca sute de luptători să evadeze din oraș. În acel moment, nici coaliția condusă de SUA și de britanici, nici SDF nu doreau să  admită această realitate.

Jurnaliștii de la BBC au vorbit cu zeci de persoane care au fost fie în convoi, fie care l-au zărit, dar și cu bărbații care au negociat înțelegerea.

„Noi șoferii am luat aproximativ 4.oooo de persoane, inclusiv copii și femei, în camioane. Atunci când am intrat în Raqqa, ne-am gândit că trebuie să preluăm 200 de persoane. Numai în vehiculul meu am luat 112 persoane”, susține șoferul.

Un alt șofer povestește că „întregul convoi se întindea pe circa 6 km lungime. Includea aproximativ 50 de camioane, 13 autobuze și peste 100 de vehicule aparținând lupătorilor ISIS. Aceștia aveau fețele acoperite”.