ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!




Allum Bokhari, scriitor de investigație la site-ul Breitbart, a publicat luna trecută o carte în care arată cum Big Tech intenționează să-l învingă pe Trump. Bokhari este cel care a scris despre atacurile Big Tech asupra conservatorilor ani la rând. Iar în cartea „#Deleted: Bătălia Big Tech pentru a anihila mișcarea pro Trump și a fura alegerile”, Bokhari descrie modul în care se construiesc, pe furiș, mai multe fronturi, de obicei sub masca altor acțiuni.

Big Tech folosește anumite cuvinte cheie pentru a-și justifica cenzura, deseori vagi, folosite ca pretext pentru a contracara conținutul conservator. Acestea includ „știri false”, „dezinformare”, „discursuri de ură”, „hărțuire” și chiar „roboți”. Angajații Twitter au recunoscut că dacă un cont conține un anumit număr de cuvinte, cum ar fi „arme” și „Dumnezeu” în profilul lor, îl pot șterge și susține că este un bot.
 
Dr. Robert Epstein, psiholog principal la Institutul American pentru Cercetare și Tehnologie Comportamentală, a explicat Congresului cum Google a mutat de la 2,6 la 10,4 milioane de utilizatori spre Hillary Clinton la alegerile din 2016. S-au făcut experimente care arată că anumiți candidați au fost favorizați în fața altora pe baza rezultatelor de căutare părtinitoare. Pe Google asta înseamnă să afișați rezultate negative despre candidații conservatori și rezultate pozitive despre candidații înclinați spre stânga în partea de sus a rezultatelor căutării. Pe Facebook, dacă un anumit videoclip ar influența un conservator să adopte un punct de vedere mai puțin conservator, acel videoclip ar apărea mai sus în fluxul de știri al altor conservatori.

Bokhari spune că problema este că internetul nu mai funcționează ca o piață liberă. A existat o preluare corporativă a web-ului, deoarece a devenit un oligopol controlat de o mână de companii Big Tech.

Unii conservatori se tem să ia orice măsuri împotriva Big Tech, refuzând să admită că internetul a degenerat într-un oligopol. Ei ne recomandă crearea propriilor noastre companii de tehnologie concurente. Dar tocmai pentru că internetul este acum un oligopol, e imposibil ca firmele de tehnologie conservatoare să reușească.
 
Bokhari citează ca exemplu Gab. Compania de socializare a încercat să devină o alternativă la Facebook și Twitter,  dar care nu interzice vocile conservatoare. Big Tech ii pune bețe-n roate prin toate mijloacele. Apple a interzis aplicația Gab din App Store, iar Google a interzis-o din Google Play Store. Furnizorul de găzduire cloud din cloud, registratorul de nume de domeniu și procesorul de plăți au renunțat la companie. De ce? Pentru că Gab a permis aparent unui terorist să-și folosească platforma. Acest lucru este bizar, având în vedere câți teroriști au fost lăsați să folosească platformele Big Tech.

Realitatea este că 43% dintre americani își primesc știrile de pe Facebook. Și nu poți supraviețui în mass-media conservatoare fără ea. Un expert al companiei Facebook îi spunea lui Bokhari în 2017 că planul lor era de a determina oamenii să se deplaseze de la dreapta spre centru. Iar schimbarea fluxului de știri Facebook în ianuarie 2018 a distrus pagini mult mai  multe pagini conservatoare decât de stânga. Au o listă cu „agenți ai urii”. Facebook urmărește ceea ce fac oamenii și offline, folosindu-și asocierile cu „ură” împotriva lor. Facebook își forțează dreptul la deconectarea de la ea, online și offline.

O altă modalitate prin care Big Tech îi cenzurează pe conservatori este tăierea lor de pe lista agenților de publicitate care îi finanțează.

Bokhari susține că Google este mult mai periculos decât New York Times sau CNN, numind-o „Compania cea mai periculoasă din lume”. Este „cea mai mare rețea de supraveghere din istoria omenirii”. Dr. Epstein numește Google „cel mai puternic motor de control al minții creat vreodată”. Google Docs monitorizează ceea ce tastați și vă poate interzice pe baza neacceptării conținutului dvs.

Într-un document difuzat în 2018, Google a fost surprins autonumindu-se „The Good Censor”.  Un fost angajat al Google și Twitter i-a explicat lui Bokhari cum Big Tech interzice vocile conservatoare: „Practic, iau un set mic de troli alt-dreapta și apoi spun că alt-lite (un nou val de anti-imigrație, anti-război, dreapta-sceptică), dreapta nouă, libertarieni și chiar centru-stânga nonconformistă se aseamănă cu trollul, cum ar fi postarea acelorași meme sau urmărirea acelorași relatări și, prin urmare, sunt toți abuzivi”. 
 
 
Un întreg capitol este dedicat listei negre financiare. Platformele de strângere de fonduri GoFundMe, Patreon și Kickstarter interzic conservatorii, iar Grupul de stânga Color of Change solicită companiilor de carduri de credit și Apple Pay 

Este clar că „majoritatea cetățenilor americani nu vor un viitor în care alegerile să fie decise de un algoritm de căutare al Google, și în care Mark Zuckerberg să poată face ce vrea. ”Nu vă lăsați păcăliți de afirmațiile Big Tech conform cărora giganții internetului doar cenzurează discursuri cu adevărat jignitoare. Dovezile sunt copleșitoare că încearcă să influențeze cea mai populară alegere, alegerile prezidențiale; este doar o chestiune doar de cum o pot face cu câteva milioane de voturi”. 
 
În final, merită amintit avertismentul lansat de jurnalistul Tucker Carlson, de la Fox News, care susținea că totul se face cu aprobarea liderilor politici. ”Deci, ce avem aici? Avem companii Big Tech care se asociază cu guvernul pentru a vă spiona fără să știți. Americani izolați în casele lor, cărora li s-a interzis sa meargă la biserică, îndopați cu sedative, precum marihuana și berea. Oricine vorbește e redus la tăcere. Demonstrațiile de natură politică sunt ilegale. Organizatorii sunt arestați. Sunt aprobate pe platformele de informare.doar opiniile liderilor, multi dintre ei nealeși. 
Vi se pare cumva cunoscut? Seamănă foarte mult cu ce se întâmplă în China. Dintre numeroasele ironii ale acestei crize, multe dintre ele foarte amare, cel mai greu de digerat este aceasta. Că pe măsură ce combatem acest virus, devenim din ce în ce mai mult precum țara unde a apărut. Devenim din ce în ce mai mult precum China. E groaznic! Iar faptul că breasla noastră profesională aplaudă cu entuziasm acest lucru spune foarte mult!”