ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru a accelera dezvoltarea monedei digitale a băncii centrale (CBDC), Israelul continuă demersurile pentru introducerea shekelului digital. 

Banca Israelului (BoI) urmează să colaboreze cu o serie de furnizori de servicii pentru a crea un sistem digital sofisticat de plată bazat pe această nouă monedă, potrivit reclaimthenet.org

Monedele digitale ale Băncii Centrale au stârnit controverse semnificative, în special în ceea ce privește confidențialitatea și libertățile civile. Una dintre îngrijorările principale este potențialul de supraveghere sporită. Spre deosebire de tranzacțiile în numerar, care oferă un grad ridicat de anonimat, tranzacțiile CBDC pot fi urmărite și monitorizate minuțios de către băncile centrale. Această capacitate de a înregistra și a urmări fiecare tranzacție efectuată prin CBDC ar putea submina sever confidențialitatea financiară, permițând guvernelor să adune date extinse despre obiceiurile persoanelor privind cheltuielile și activitățile financiare.

Mai mult, controlul sporit guvernamental asupra rezervei monetare CBDC ridică alte probleme. Cu ajutorul CBDC, autoritățile ar putea îngheța sau confisca mai ușor activele fără un proces echitabil, putând abuza de această putere pentru a viza anumiți oponenți politici sau pentru a suprima disidența. 

Conceptul de bani programabili, prin care guvernul ar putea dicta cum, unde și când pot fi cheltuiți banii, reprezintă, de asemenea, un alt risc. Deși ar putea fi utilizați în scopuri benefice, cum ar fi direcționarea fondurilor de stimulare, se deschide ușa și către control excesiv asupra comportamentului financiar individual.

Banca centrală a Israelului și-a prezentat planurile într-un anunț, în care a dezvăluit lansarea „Digital Shekel Challenge”. Această inițiativă, inspirată de „Proiectul Rosalind” al Băncii Reglementelor Internaționale (BRI), își propune să exploreze prototipuri API avansate. Proiectul BIS, realizat în parteneriat cu Banca Angliei, servește drept model pentru acest demers israelian.

Participanții în proiectul BoI vor concura pentru a dezvolta soluții de plată CBDC în timp real concepute pentru utilizare publică pe scară largă.

Shauli Rejwan, partenerul comanditat la Masterkey Venture Capital din Tel Aviv, a vorbit despre structura programului într-un interviu. El a descris proiectul ca un proces în trei faze: înscrieri și prezentări inițiale, acces ulterior la noua rețea pentru proiectele selectate și o prezentare finală în fața unui juriu, dintre care mulți sunt figuri proeminente în comunitatea cripto.

Invitațiile de participare au fost extinse la entități din sectorul privat, instituții publice și cercurile academice. Banca centrală a subliniat preferința pentru utilizări inovatoare și originale în domeniul plăților, fie că este vorba de îmbunătățiri ale sistemelor existente sau de aplicații complet noi.

De asemenea, inițiativa permite participanților să-și adapteze soluțiile la nișe specifice și scenarii unice, în ciuda aplicabilității universale a CBDC-urilor.

Criticii se îngrijorează cu privire la implicațiile CBDC-urilor asupra incluziunii și libertății financiare. În timp ce susținătorii pretind că CBDC-urile ar putea asigura accesul bancar persoanelor care nu au acces la serviciile bancare, aceeași tehnologie ar putea fi exploatată pentru a exclude sau discrimina anumite grupuri. Acest lucru ar putea duce la situații în care accesul la serviciile financiare să fie restricționat în baza respectării politicilor guvernamentale, ceea ce ar eroda libertățile personale și ar putea favoriza introducerea de sisteme de credit social în care privilegiile financiare sunt condiționate de comportamente.