ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a Federației Ruse a pus în circulație bancnote noi de 1000 și de 5000 de ruble. Prima dintre ele a stârnit indignare în Biserica Ortodoxă.

Pe una dintre fețelenoii bancnote de 1000 de ruble apar imaginile a două edificii religioase care fac parte din Kremlinul (cetatea) Kazan.

Este vorba de minaretul Soyembike, în vârful căruia tronează Semiluna musulmană, și de biserica ortodoxă Vedenski, care însă a fost văduvită de Crucea din vârf.

Preotul și bloggerul Pavel Ostrovski a scris pe canalul său de Telegram, citat de site-ul Uniunii Ziariștilor Ortodocși din Ucraina:

„Cum așa, tovarăși? Nu vă mai temeți de nimic? Pe noua bancnotă de 1000 de ruble prezentați un minaret cu semilună și turla unei biserici ortodoxe fără cruce. Nu vă jucați cu focul!”

Preotul crede că este vorba fie de o „stupiditate a creatorilor”, fie de „o provocare deliberată cum a mai fost cazul în trecut la adepții islamului din Tatarstan”.

Uniunea Ziariștilor Ortodocși din Ucraina publica în urmă cu zece zile un material mai amplu în care atrăgea atenția că dispariția crucilor de pe emblemele și însemnele de stat tinde să devină o practică uzuală în Federația Rusă.

În ciuda unei declarații de notorietate a lui Vladimir Putin, din urmă cu ceva vreme, în care afirma:

„Codul civilizațional al Rusiei, la fel ca al Europei, este bazat pe Creștinism.”