ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Centrală Europeană se reunește în aceste zile pentru a discuta și, cel mai probabil, a aproba, scoaterea din circulație a bancnotei de 500 de euro. Ipoteza a fost deja vehiculată intens de șeful BCE, Mario Draghi, care susține că bancnota violet este cel mai des utilizată în spălarea de bani și în traficul cu droguri.

Bancnota de 500 de euro are zilele numărate. Astăzi, 4 mai, BCE s-a reunit din nou pentru a dezbate soarta bancnotei. Care, cel mai probabil, scrie ziarul Il Fatto Quotidiano, va fi scoasă din circulație, așa cum a anticipat guvernatorul Mario Draghi. 
 
Bancnotele violet sunt deja recunoscute drept unul dintre mijloacele cele mai utilizate în spălarea de bani, trafic de droguri și de către organizațiile mafiote. "Există o majoritate în cadrul Consiliului guvernatorilor să se renunțe la bancnota de 500 de euro, ceea ce înseamnă că seria Euro 2 nu va mai include și bancnota de 500 de euro", a declarat o sursă din interiorul instituției de la Frankfurt.
 
O astfel de decizie ar reprezenta o mică victorie pentru cei care susțin că bancnotele mari facilitează finanțarea terorismului. Directorul Europol a numit bancnota de 500 euro drept „valuta preferată” a rețelelor de infractori, iar studii apărute în Europa sau peste Ocean arată că bancnotele de valoare mare sunt preferatele fluxurilor financiare ilegale.