ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul de Securitate ONU a adoptat, vineri, o rezoluție istorică prin care se cere suspendarea activităților israeliene de colonizare în Cisiordania, în contextul în care Administrația Barack Obama a refuzat cererea lui Benjamin Nentanyahu și a lui Donald Trump de a bloca inițiativa prin veto.

 Statele Unite, unul dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU, s-au abținut de la vot, permițând adoptarea rezoluției antiisraeliene cu 14 voturi pentru și 0 împotrivă.

Rezoluția, inițiată de Egipt, arată că toate coloniile evreiești de pe teritoriile palestiniene ocupate după anul 1967, inclusiv din Ierusalimul de Est, nu au "nicio validitate legală". Rezoluția cere încetarea "tuturor activităților israeliene de colonizare", argumentând că măsura este "esențială pentru menținerea soluției coexistenței a două state". Potrivit rezoluției, toate activitățile israeliene de colonizare sunt "încălcări flagrante" ale reglementărilor internaționale.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și președintele-ales al SUA, Donald Trump, ceruseră Administrației Barack Obama să blocheze prin veto, la Consiliul de Securitate ONU, proiectul de rezoluție anticolonizare.

„Statele Unite trebuie să blocheze prin veto proiectul de rezoluție antiisraelian dezbătut în Consiliul de Securitate ONU", a transmis Benjamin Netanyahu miercuri.

Egiptul prezentase în Consiliul de Securitate ONU un proiect de rezoluție care prevede încetarea activităților israeliene de colonizare în Cisiordania și în Ierusalimul de Est, zone revendicate de Autoritatea Palestiniană.

„În cazul în care Statele Unite nu vor bloca prin veto proiectul de rezoluție, vor încălca angajamentele pe termen lung asumate față de Israel", declara, sub protecția anonimatului, un oficial guvernamental israelian citat de cotidianul Haaretz.

După câteva ore, Donald Trump, viitorul președinte al SUA, transmitea la rândul său prin Twitter și Facebook: „Rezoluția dezbătută la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite referitoare la Israel trebuie blocată prin veto. Așa cum Statele Unite susțin de mult timp, pacea dintre israelieni și palestinieni se va realiza doar prin negocieri directe între părți, nu prin impunerea unor condiții de către Națiunile Unite. Actuala situație plasează Israelul într-o poziție delicată în negocieri și este extrem de nedreaptă pentru toți israelienii".

 Statele Unite au conspirat împotriva Israelului, permitând adoptarea de către Consiliul de Securitate a rezoluției anticolonizare, acuză premierul Benjamin Netanyahu, în timp ce viitorul președinte al SUA, Donald Trump, a avertizat că lucrurile se vor schimba la ONU după începerea mandatului său.

„Administrația Barack Obama nu doar că a eșuat în protejarea Israelului în disputa cu clica de la ONU, ci a și conspirat cu ei în culise", a transmis în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, potrivit cotidianului Haaretz, Biroul premierului Israelului.

„Israelul respinge această rezoluție ONU antiisraeliană demnă de dispreț și nu i se va conforma. Israelul așteaptă să colaboreze cu președintele Donald Trump și cu toți prietenii din Congresul SUA, republicani și democrați, pentru a anula efectele negative ale acestei rezoluții absurde", a precizat Biroul premierului israelian.

Președintele-ales al SUA, Donald Trump, a exprimat susținere pentru poziția lui Benjamin Netanyahu, dând asigurări, prin Twitter, că „la ONU, lucrurile vor fi diferite după 20 ianuarie", data la care începe mandatul său.