ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Barack Obama își ia adio de la Europa, odată cu alegerea republicanului Donald Trump la Casa Albă pentru următorii patru ani. Obama începe marți ultimul său turneu european, în Grecia și Germania, unde va încerca, paradoxal, să-le dea noi asigurări aliaților, pe fondul unor declarații controversate făcute de Trump în campanie.


"Europa este cel mai important partener economic al nostru", a afirmat Obama într-un interviu pentru presa elenă, adăugând că interesele economice ale Statelor Unite sunt legate de o "Europă stabilă" și prosperă. "Cea mai bună șansă a noastră de progres este să rezistăm tentației de a ne replia pe noi înșine și, din contră, să relansăm valorile noastre comune și să acționăm împreună pentru a ne asigura că instituțiile noastre politice și economice aduc securitatea și prosperitatea pe care toți le merită", a sublinia Barack Obama.

Obama este așteptat în Grecia, unde se va afla pentru prima dată în cei opt ani de mandat. Aici se va întâlni cu președintele elenProkopis Pavlopoulos  și cu premierul Alexis Tsipras, cărora, notează presa greacă, le va mulțumi pentru "enorma generozitate" demonstrată de poporul grec în fața valului de refugiați care, în ultimii ani, a ajuns în Europa. Obama va vizita Pantheonul, miercuri, iar apoi va rosti un discurs pe tema provocării globalizării.
 
Joi iși va continua turneul de adio cu o vizită în Germania, a șasea din cei opt ani de mandat, în cursul căreia va avea întrevederi cu Angela Merkel, "aliatul său cel mai apropiat", dar și cu premierul italian Matteo Renzi, cu prim-ministrul britanic Theresa May și cu președintele francez Francois Hollande.