ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banevernetul din Norvegia a luat copilul unei americance. După patru ani, această mamă se luptă și acum pentru a primi dreptul de a-și crește fiul.

S-au scurs aproape patru ani de când cetățeana americană Amy Jakobsen Bjørnevåg nu și-a mai văzut fiul, Tyler, după ce i-a fost luat de lângă ea de către deja cunosctul serviciu norvegian de protecție a copilului din Norvegia, Barnevernet, din cauza unei probleme legate de „greutate”, scrie Christian Post.

Născută în Brooklyn, New York, după ce și-a petrecut o mare parte din copilărie în New Jersey, Bjørnevåg și familia ei s-au mutat în țara scandinavă unde s-a născut tatăl ei. După ce tânăra l-a născut pe Tyler,   la vârsta de 18 ani, l-a dus  constant la controale medicale. Deși problemele cu greutatea au apărut în condițiile în care nu reușea să-l facă să mănânce alimente solide, Bjørnevåg nu a avut niciodată probleme majore cu guvernul norvegian până când Tyler a împlinit 19 luni. Pe 22 septembie 2014.

În acea zi, agenții de la Barnevernet (agenția de protecție a copilului din Norvegia) și ofițerii de poliție au venit la casa lui Bjørnevåg, în Lyngdal, și au forțat-o pe tânără și pe tatăl copilului, Kevin, să meargă într-un spital unde erau puși  la „izolare”  în timp ce copilul era examinat de un medic. Mama a fost acuzată că încă își alăptează  fiul și că nu îl hrănește cu mâncare solidă.  I s-a spus că Tyler ar trebui să cântărească 10 kilograme în loc de 9 kilograme și s-a stabilit că Tyler a are o deficiență de vitamina B12.


Ceea ce păreau la acel moment a fi probleme minore de sănătate s-a transformat într-un vârtej care a schimbat vieți. Bjørnevåga fost decăzută din drepturile părintești de către cei de la Barnevernet, deși femeia spune că agenția nu a încercat niciodată să efectueze o investigație completă și corectă pentru a vedea cum era ca mamă. De atunci s-au scurs aproape cinci ani, și lupta ei cu sistemul norvegian care pretinde că apără drepturile copiilor continuă zi de zi.


Bjørnevåg nu este singura în suferința provocată de luarea de lângă ea a copilului de  către un sistem de protecție a copilului acuzat tot mai frecvent că intervine cu forța și fără baze reale pentru a separa familiile și că aplică un model îngrijorător de îndepărtare a copiilor de părinții imigranți etnici.

În ultimii ani, Barnevernet a intrat sub atenția internațională, deoarece multe familii au acuzat agenția că  le-a încălcat drepturile omului și le-a înlăturat pe nedrept copiii din diverse motive, plasându-i în centre ale statului.

O analiză a tuturor deciziilor norvegiene privind ordinul de îngrijire, din 2012 până în 2016, arată că vârsta medie a copiilor supuși ordinelor de îngrijire este de 3,5 luni. De asemenea, analiza arată că părinții au fost de acord să plaseze copiii în asistență maternală în numai 27% din cazuri.

Potrivit Direcției pentru Copii, Tineret și Familie din Norvegia, 1 545 de copii au fost supuși unui ordin de îngrijire aprobat de o comisie de protecție în cursul anului 2015, ceea ce reprezintă aproximativ 1,4 copii la 1000 de copii în vârstă de 0-17 ani.

Barnevernet a devenit cunoscută în România după cazurile familiilor Bodnariu și Nan. Ambele familii și-au primit copiii înapoi după mai mulți ani de bătălii în justiție și proteste internaționale din partea opiniei publice românești.