ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moscova a descurajat Occidentul să lanseze luna trecută o un atac aerian devastator la nivel național, a declarat președintele sirian Bashar al-Assad, care susține că Damascul este aproape de a câștiga războiul, după șapte ani, în ciuda  "interferenței" continue a SUA.


„Cu fiecare pas înainte pentru Armata siriană și pentru procesul politic și întreaga situație, dușmanii noștri și oponenții noștri, în special Occidentul condus de Statele Unite și marionetele lor din Europa și din regiunea noastră, încearcă să ne îndepărteze de victorie, fie prin sprijinirea terorismului, aducând mai mulți teroriști în Siria, fie  prin împiedicarea procesului politic”, a declarat Assad pentru RT, într-un interviu. Assad a afirmat și că, fără finanțare externă adversarii săi din țară ar fi fost supuși într-un an.


Liderul de la Damasc spune, de asemenea, că după ce a trebuit să-și schimbe sprijinul acordat diverselor facțiuni anti-Assad și să după recâțtigarea controlului de către forțele guvernamentale siriene asupra orașelor-cheie Alep și Deir ez-Zor, în ultimii doi ani, Washington-ul, „a pierdut toate „atu-urile” și poate fi adus la masa negocierilor.

Dar, subliniază Assad în interviu, cât este mai aproape sfârșitul conflictului din Siria, cu atât mai disperate devin măsurile opozanților săi. El a menționat astfel presupusul atac  chimic din Douma, atribuit de occidentali guvernului său. „Este în interesul nostru? De ce și de ce acum?” s-a întrebat liderul sirian, aporeciind că  a fost vorba de o ultimă încercare a occidentalui de a influența opinia internațională, încercare care a eșuat.

„ Au spus o minciună, iar opinia publică din întreaga lume nu a crezut această poveste, însă ei nu mai puteau da înapoi. Deci, au trebuit să facă ceva, chiar și la o scară mai mică”, a spus Assad, referindu-se la bombardamentele comune împotriva unor instalații siriene, efectuate pe 14 aprilie de către SUA, Marea Britanie și Franța.

Assad a mulțumit și Rusiei pentru faptul că nu a declanșat o confruntare directă cu SUA, care operează atât în aer cât și la sol, pe teritoriul sirian.

„Am fost aproape să avem un conflict direct între forțele rusești și forțele americane și, din fericire, a fost evitat. Nu de înțelepciunea conducerii americane, ci de înțelepciunea conducerii rusești", a declarat Assad. „Avem nevoie de sprijinul Rusiei, dar avem nevoie, în același timp, să evităm prostia americană pentru a putea să ne stabilizăm țara”, a subliniat președintele sirian.