ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Presedintele Siriei Bașar al-Assad a spus într-un interviu pentru France Presse că va prelua controlul asupra întregii Sirii, dar că acest lucru ar putea sa ia ceva timp. El  a respins categoric acuzațiile ONU ce fac regimul de la Damasc responsabil de crime de război, afirmând că majoritatea rapoartelor întocmite de instituțiile Națiunilor Unite sunt "politizate" și nefondate.

Liderul de la Damasc a criticat Europa, spunînd că țările europene ar fi cauza directă a exodului sirienilor și că Occidentul nu trebuie să mai sprijine forțele opoziției siriene.

"Instituțiile ONU (...) sunt dominate de puterile occidentale și majoritatea rapoartelor sunt politizate" și "nu prezintă probe", a declarat președintele Al-Assad într-un interviu pentru AFP.

"De aceea eu nu mă tem nici de aceste amenințări, nici de aceste alegații", a adăugat liderul de la Damasc, fiind întrebat dacă nu se teme că într-o zi ar putea ajunge în fața unui tribunal internațional, ca urmare a acestor acuzații.

În același interviu, președintele Al-Assad a afirmat că Europa ar trebui să creeze condițiile pentru a ajuta refugiații sirieni să se întoarcă în țara lor. "Fac apel la guvernele europene care au contribuit direct la exodul (refugiaților sirieni), prin acoperirea teroriștilor și impunerea de embargo Siriei, să ajute la întoarcerea sirienilor la casele lor", a afirmat Bashar al-Assad.

Referindu-se la poziția față de Siria a Turciei și Arabiei Saudite, președintele sirian nu a exclus o intervenție militară din partea acestor două state în țara sa, dând însă asigurări că forțele sale "vor face față" unei astfel de acțiuni. "Nu pot exclude această posibilitate din simplul motiv că Erdogan (președintele turc Recep Tayyip) este un intolerant, un radical, un pro-Frații Musulmani și care trăiește visul otoman. La fel este și cu Arabia Saudită. Oricum, o astfel de acțiune nu va fi ușoară pentru ei și cu siguranță noi îi vom face față", a susținut Bashar Al-Assad.