ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președinrele Bashar al-Assad s-a adresat duminică poporului sirian, salutând curajul armatei Siriei și sprijinul aliaților săi în cei șapte ani de război civil care au sfâșiat țara.
 
Americanii nu vor apăra comunitățile care depind de ei, a avertizat președintele Bashar al-Assad, vizându-i în special pe combatanții kurzi care controlează nordul țării, scrie lecourrierdusoir.com.

„Noi spunem acestor grupuri care contează pe americani că americanii nu vă vor proteja.Veți fi doar o monedă de schimb în buzunarul lor. Dacă nu vă pregătiți să vă apărați țara, veți fi doar sclavi ai otomanilor. Doar statul vostru vă va proteja și numai armata siriană vă va apăra”, a afirmat liderul de la Damasc referindu-se la kurzii din Siria.

Președintele sirian nu i-a uitat nici pe refugiații care au părăsit țara pentru a scăpa de violență și terorism. ”Așa cum am făcut și în trecut, fac apel la cei care au părăsit țara din cauza terorismului să se întoarcă și să-și îndeplinească îndatoririle civice și să participe la construirea patriei", a fost mesajul transmis de Assad.

Discursul lui Assad vine în contextul în care președintele Donald Trump dorește să-i retragă pe cei 2.000 de militari americani desfășurați în Siria până la sfârșitul lunii aprilie, ceea ce îi îngrijorează puternic pe aliații europeni ai Washingtonului, precum și Forțele Democratice Siriene (FDS), pe care Pentagonul le-a susținut în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.
FDS, compuse în majoritate din combatanți kurzi, sunt percepute drept o amenințare de către Ankara, care le consideră drept o emanație siriană a combatanților Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care operează în sud-estul Turciei.

Retragerea americană i-a determinat pe conducătorii kurzi să se apropie de Damasc și de Rusia, principalul aliat al regimului sirian, sperând astfel să-și păstreze câștigurile teritoriale.