ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Războiul împotriva terorismului din Siria este departe de a se fi  încheiat și e prea devreme să discutăm retragerea forțelor Hezbollah din țară, a declarat președintele sirian Bashar al- Assad.

În interviul pentru postul de televiziune iranian Al-Alam, Assad a susținut că Iranul nu are niciun fel de baze militare în Siria, spre deosebire de Rusia. Totuși, el a adăugat că în cazul în care va fi nevoie de baze militare iraniene „nu vom ezita” să le punem la dispoziție, conform RFE/RL.

„Iranul este o țară aliată, așa cum este cazul Rusiei”, a precizat liderul sirian.

Assad a afirmat că a primit un suport critic din partea consilierilor și luptătorilor iranieni, precum și din partea unor miliții șiite irakiene și din partea luptătorilor miliției libaneze Hezbollah, în războiul civil care zguduie țara arabă de peste șapte ani și care a provocat moartea a peste 500.000 de persoane.

Președintele sirian a declarat că acești luptători sunt încă necesari pentru ca guvernul să recapete controlul asupra a aproximativ 40% din teritoriul țării ce este în continuare controlat de forțele rebele.

„Hezbollah este un element de bază în acest război. Bătălia este lungă și necesitatea acestor forțe militare va continua să existe mult timp”, a afirmat Assad pentru Al-Alam.

Influența crescândă a Hezbollah și sprijinul pe care îl primește de la Iran au înfuriat în repetate rânduri Israelul, care a efectuat o serie de atacuri împotriva organizației pe care o consideră teroristă.
 
În interviu, Assad a acuzat Israelul că nu are nici o „autoritate" sau „moralitate" în ceea ce privește dreptul internațional, atunci când vine vorba de lansarea unor raiduri pentru a proteja teroriștii.

Assad a subliniat faptul că el i-a invitat pe luptătorii aliați în țara sa și că nu le va cere niciodată să plece, așa cum solicită SUA și Israelul, nici măcar ca parte a vreunui acord de pace.

El a insistat că forțele prietenoase vor rămâne în Siria până când „terorismul” va fi eliminat complet. Assad se referă deseori la rebelii înarmați din opoziție ca fiind „teroriști”, chiar și în cazul celor care nu au fost etichetați în acest fel de către ONU sau alte organizații oficiale.