Autoritățile landului Bavaria din Germania au decis ca în toate clădirile guvernamentale să fie agățate Cruci  pentru a reflecta „identitatea culturală”, în contextul în care bavarezii continuă să conteste politica Berlinului privind multiculturalismul și cea a „ușilor deschise” pentru migranți.

Crucea nu trebuie privită ca „semn al unei religii”, ci ca o modalitate de a reflecta „identitatea culturală și influența occidentalo-creștină a statului conservator”, a declarat premierul bavarez Markus Söder, potrivit DW.com.

De asemenea, a explicat el, Crucea nu este o încălcare a regulilor constituționale privind neutralitatea religioasă, deoarece ea a fost și este un simbol al „identității bavareze”.
 
Bavaria rămâne un stat majoritar creștin. În 2016, 50,5% din populația landului s-a descris ca fiind romano-catolică, iar 18% dintre cei chestionați s-au declarat protestanți.

Bavaria a impus deja obligativitatea amplasării Crucilor în școlile publice și în sălile de judecată. Noua regulă nu va fi însă aplicată clădirilor guvernamentale municipale și federale.

În ultima perioadă, Uniunea Social-Creștină (aripa bavareză a partidului Uniunea Creștin-Democrat (CDU) al cancelarului Angela Merkel), a încercat să elimine concurența partidului Alternative for Germany (AfD), anti-imigrație și anti-musulmani.  Asta a făcut ca AfD să crească cu 12% la cele mai recente alegeri locale.