ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numărul celor care optează pentru eutanasiere crește constant în Belgia, atingând cote record în anul 2015.

Numărul cazurilor în care a fost solicitată eutanasia a depășit cifra persoanelor care au decedat în urma intevențiilor medicale în Belgia în 2015. Conform raportului bianual publicat săptămâna trecută de Comisia de Control a Eutanasiei, nu mai puțin de 2022 de persoane au murit în urma eutanasierii.

Eutanasia a intrat în legalitate din 2002, iar până în prezent 12 762 de oameni au decedat în urma acestui proces.

„Al șaptelea raport privind eutanasia în Belgia arată că odată ce va fi deschisă posibilitatea pentru ucidere  intenționată, nu există nici un punct de oprire logic. Deși au existat 24 de cazuri de eutanasiere în 2002, acest număr a crescut acum aproape însutit. Nu ne mai aflăm în situația în care persoane bolnave sau aflate în suferință au solicitat asta, ci și persoane perfect sănătoase fizic, dar care suferă de bloi psihice”, a precizat Sophia Kuby, director al EU Advocacy ADF International.

Exceptând cancerul, mulți bolnavi în stadii terminale ale suferinței lor fizice nu au cerut eutanasierea. Totodată, a existat, de asemenea, o creștere semnificativă a cazurilor legate de demență. Aproximativ o zecime din pacienții care au cerut eutanasierea au experimentat „multiple suferințe" (9,7 la sută), provocate de această tulburare.

Un alt motiv menționat frecvent ține de tulburările sistemului nervos, reprezentând 6,9 la sută din cazuri. În general, legea cere ca suferința să fie „insuportabil" pentru a se califica pentru eutanasie. Totuși, comisia a subliniat problema provocată de legislație care lasă la dispoziția pacienților interpretarea simptomelor ca fiind „insuportabile”, astfel încât, orice pacient poate pretexta că dorește să fie ucis, pentru că nu suportă durerile.

Mai mult, potrivit datelor pentru 2013 din raportul comisiei, numărul flamanzilor care își aleg momentul morții îl depășește pe cel al valonilor. Optzeci la sută din belgienii care au optat pentru eutanasiere provin din zona flamandă. Acest fenomen se explică în general prin apropierea de Olanda, prima țară din lume care a legalizat eutanasia.