ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebrul pedofil belgian Marc Dutroux, aflat în închisoare pentru violarea și uciderea  mai multor fete în anii 90, a câștigat dreptul la o evaluare psihiatrică, acțiune care poate susține o viitoare cerere de eliberare condiționată, scrie RTL.


Un complet de judecători a decis că trei experți psihiatri au termen până la 11 mai 2020 să prezinte un raport final despre sănătatea mintală a lui Dutroux și ce pericol prezintă acesta pentru societate.
 
Supranumit „monstrul din Marcinelle” pentru răpirea și abuzul a șase fete în anii 90, Marc Dutroux (62 de ani) a fost arestat în 1996 și condamnat la închisoare pe viață în 2004.  Două dintre cele patru fete moarte găsite pe proprietățile sale au murit îngropate de vii, după ce au fost învelite în plastic. Alte două fete au murit de foame, într-o temniță subterană făcută în casă, în timp ce Dutroux executa o sentință scurtă cu închisoarea.

O cerere de arest la domiciliu a fost deja respinsă în 2013, în urmă cu șase ani, considerându-se că Dutroux nu s-ar fi putut reintegra în societate. Acum însă, lucrurile s-ar putea schimba. Din 2017, avocatul monstrului pedofil a început o luptă pentru eliberarea clientului său, iar cererea sa a fost acceptată.

Informația privind posibila eliberare a lui Dutroux a stârnit furia oamenilor în Belgia. Sute de persoane au manifestat în ultimele zile pe străzile Bruxelles-ului pentru a cere închisoare pe viață pentru infractori sexuali. „Fără libertate pentru cei care abuzează de copii”, „Dutroux să rămână după gratii”,scria pe pancartele protestatarilor.


În timpul anchetei, Dutroux și avocatul său au susținut, în mod repetat, că răpirea și violarea fetelor s-au făcut cu ajutorul poliției, în cadrul unei rețele de trafic de copii și care avea legături cu establishmentul belgian. Afirmațiile au fost publicate de The Washington Post, care a menționat, de asemenea, că poliția susținea că Dutroux face parte dintr-o rețea de prostituție cu copii. Jurnaliștii au scris că „gașca” lui Dutroux s-ar fi oferit să cumpere minori pentru suma de 5.000 de dolari.
 
Marc Dutroux era electrician. Ooficial, trăia din ajutoare sociale, dar deținea 10 case. ”The New York Times dezvăluia că, după mai multe dispariții, Dutroux a primit sume mari de bani în mai multe conturi bancare. Dutroux - al cărui singur venit oficial era ajutorul social - ajunsese să aibă o avere de aproximativ 6 milioane de franci. Situație care i-a determinat pe anchetatori să  afirme că acesta acționează pentru alții, la un nivel mai înalt, într-un cerc de pedofili și prostituție”.