ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Belgia a anunțat miercuri relaxarea unor măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus, deși numărul de cazuri este în creștere. Nu va mai fi obligatorie purtarea măștilor în spații deschise, iar perioada de autoizolare a celor care au intrat în contact cu persoane infectate se va reduce la șapte zile, relatează ABCnews.

Premierul Sophie Wilmes, care a anunțat măsurile într-o conferință de presă, a precizat că perioada de carantină voluntară va scădea de la 1 octombrie, iar măștile vor fi în continuare obligatorii în magazine, cinematografe, mijloacele de transport în comun și pe străzile aglomerate.

„Portul măștii este foarte important în gestionarea epidemiei. Cu toate acestea, nu are rost să îl impunem peste tot, în permanență”, a arătat ea.

Până acum, măștile erau obligatorii și în aer liber la Bruxelles și în alte câteva orașe, scrie agerpres.ro.

În ultima săptămână, în Belgia s-a înregistrat o medie zilnică de 1.374 de cazuri noi, la o populație de 11 milioane. La începutul lui iulie, se raportau doar 80 de cazuri pe zi. În total, în țară au murit aproape 10.000 de bolnavi de COVID-19, unul din cele mai grave bilanțuri din lume, raportat la numărul de locuitori. „Situația epidemiologică nu evolează favorabil”, a spus Wilmes. Cu toate acestea, restricțiile nu se înăspresc, așa cum se întâmplă în alte țări, cum ar fi Regatul Unit, unde s-a anunțat marți că noile măsuri, mai severe, vor rămâne probabil în vigoare șase luni. „Virusul este încă aici, dar viața trebuie să continue într-un mod adaptat pentru a încerca să controlăm această epidemie ”, a spus Wilmes.

Belgienii vor avea în continuare acces la evenimente cu 200 de participanți în spații închise sau 400 în aer liber și se vor putea întâlni în grupuri de până la șase persoane fără măsuri de distanțare.
 
Wilmes a spus că autoritățile belgiene lucrează pentru a elabora un „barometru epidemiologic”, un instrument care să ia în considerare o serie de factori și să fie utilizat pentru a adapta restricțiile privind controlul virusului în funcție de situația la nivel național și local.

Într-o măsură menită să îmbunătățească coordonarea cu alte țări ale UE, Belgia a decis și ca de vineri să nu mai interzică călătoriile către o destinație considerată cu un risc ridicat de expunere la virus.

Belgia a aplicat interdicții de circulație din 18 martie. În capitala Bruxelles se află sedii ale NATO și ale Uniunii Europene.