ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


BELGIA intră în dezbaterile privind imigrația din Uniunea Europeană, cu o previziune șocantă, conform căreia o nouă criză a refugiaților ar putea însemna „sfârșitul” blocului comunitar, scrie express.co.uk

Theo Francken, ministrul belgian al migrației, a afirmat că Bruxelles-ul nu face suficient pentru a stopa o nouă criză a imigrației ilegale în UE: „Mai întâi trebuie să reparăm ușa din față, să reparăm ușa din spate și apoi să găsim un compromis asupra a cine ce face”. El a adăugat că „Europa va înceta să mai existe", cu excepția cazului în care Bruxelles-ul poate implementa o „soluție" pentru a stopa un „aflux masiv" de refugiați.

Verile europene, începând cu 2015, au fost dominate de o creștere accentuată a numărului de persoane care vin din Orientul Mijlociu și din Africa de Nord în Europa pentru a solicita azil și pentru a scăpa de războiul și de persecuțiile din statele lor.

Statele UE au recunoscut marți că sunt încă departe de găsirea unui compromis pentru deblocarea reformei sistemului european de azil, într-un context politic făcut și mai dificil de accederea la putere a unui guvern populist în Italia, transmite AFP, informează Agerpres.

Miniștrii de interne din UE, reuniți la Luxemburg, nu și-au ascuns pesimismul, în pofida propunerii de compromis înaintate de președinția bulgară a Consiliului UE, care încearcă să țină cont de aspirațiile contradictorii ale diferitelor țări membre.
 
La trei ani după apogeul crizei refugiaților - 1,26 milioane de cereri de azil în UE în 2015 -, numărul acestora a scăzut considerabil. Cu toate acestea, europenii nu au reușit să se pună de acord asupra unei reforme a Regulamentului Dublin, astfel încât povara să nu mai apese în mod disproporționat asupra țărilor din prima linie.

Mai multe state central-europene, în frunte cu Polonia și Ungaria, se opun în continuare categoric oricărei măsuri care ar aminti de cotele de repartizare de solicitanți de azil, care au divizat puternic Uniunea între 2015 și 2017. Alte state, precum Italia și Grecia, consideră însă absolut necesară o repartizare echitabilă a refugiaților între țările UE.