ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim-ministrul sârb Aleksandar Vucici a acuzat luni Croația că amenință "pacea și stabilitatea în regiune", după decizii văzute la Belgrad ca o derivă naționalistă a vecinului său, relatează AFP.

 "Ceea ce se întâmplă influențează serios pacea și stabilitatea în regiune", a declarat Vucici, precizând că i-a scris președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, șefei diplomației Uniunii Europene Federica Mogherini și comisarului european pentru extindere Johannes Hahn.

Joi, justiția croată a anulat condamnarea fostului deputat Branimir Glavas, condamnat pentru crime de război contra unor civili sârbi în timpul războiului din 1991-1995. Parlamentarul trebuie să fie rejudecat.

Această decizie intervine la câteva zile după anularea condamnării în urmă cu 70 de ani a cardinalului Alojzije Stepinac, condamnat de puterea comunistă iugoslavă pentru colaborare cu regimul pronazist croat.

De asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute un monument a fost dezvelit la Draga, pe coasta dalmată, un omagiu adus lui Miro Baresici, un naționalist croat condamnat la închisoare pe viață în 1971 în Suedia pentru participare la asasinarea ambasadorului iugoslav la Stockholm.

Amnistiat, Baresici a revenit în Croația în anii 1990 și a fost ucis în luptă în 1991 în timpul războiului de independență a acestei foste republici iugoslave împotriva forțelor Belgradului (1991-95), amintește France Presse.

Aleksandar Vucici a denunțat "inaugurarea unui monument (în memoria) unui terorist condamnat de justiția din Suedia" și "reabilitarea și anularea verdictelor contra unor criminali din Al Doilea Război Mondial și ultimul război" din anii 1990.

"Vrem ca toată lumea să știe că mica Serbie, mică în raport cu marea UE, și-a ridicat vocea împotriva terorismului și nazismului", a declarat Aleksandar Vucici.

Proclamarea independenței Croației în 1991 a provocat un război cu separatiștii sârbi din Croația susținuți de Belgrad, care a făcut aproape 20.000 de morți.

Belgradul și Zagrebul întrețin de la sfârșitul conflictului relații dificile, mai amintește AFP.

Croația face parte din UE din 2013. Serbia este la începutul negocierilor de aderare. Ea reproșează Zagrebului că pune obstacole în calea deschiderii acestor discuții.