ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacici, a declarat vineri seara că declarația unilaterală de independență a Cataloniei nu a avut niciun efect juridic.

„Serbia sprijină integritatea teritorială a Spaniei, iar acest act nu este în conformitate cu sistemul constituțional spaniol”, a declarat Dacici, comentând votul Parlamentul Cataloniei, care a adoptat vineri o rezoluție ce declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un „stat independent care ia forma unei republici”.

În plus, Dacici a remarcat unele „asemănări” cu „actul unilateral al Priștinei”, din 2008, când fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat în mod unilateral independența, proclamație pe care Serbia continuă să o respingă și să o considere o încălcare a Constituției și a integritatății și suveranității sale teritoriale. „Spre deosebire de modul în care unele țări au reacționat atunci la declarația unilaterală de independență a Kosovo, Serbia nu abdică de la principii și nu acceptă nici un fel de acte unilaterale, oriunde în lume, inclusiv în Catalonia”, spus șeful diplomației sârbe, scrie B92.net.
 
Dacici a replicat cu această ocazie și la un comentariu pe care președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a făcut joi. Oficialul UE a spus că în Spania catalanii nu sunt oprimați și li se respectă libertatea de exprimare, motiv pentru care situația Cataloniei nu poate fi comparată cu cea a fostelor republici iugoslave. „În Catalonia nu ne aflăm în fața unei probleme a drepturilor omului, întrucât catalanii (...) nu sunt oprimați de Spania”, a apreciat Jean-Claude Juncker într-o declarație difuzată de postul portughez RTP.

Potrivit lui Dacici,  „Juncker a vorbit despre o presiune pe care Iugoslavia ar fi exercitat-o asupra Sloveniei și Croației, acesta fiind motivul pentru care Iugoslavia nu poate fi comparată cu Spania și Catalonia. Au fost rostite o serie de stupidități în ultima lună. Faptul că Juncker deține această funcție nu înseamnă că are dreptate, pentru că rostește neadevăruri”.

„Drumul Kosovo și al Cataloniei a fost același. Singura problemă este că, în ultimul caz, marile puteri nu au susținut independența Cataloniei, în timp ce, în cazul Kosovo, interesul a fost diferit. Nu se poate ca lumea să se bazeze pe marile puteri, ci trebuie să se bazeze pe legile internaționale”, a subliniat Dacici.
 
Reamintim că fosta provincie sârbă Kosovo și-a declarat unilateral independența în anul 2008, acțiune recunoscută de marile puteri occidentale, dar nerecunoscută de Belgrad și câteva state UE, inclusiv de Spania și România.