ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a denunțat joi seară „o lovitură de stat” împotriva lui după ce a fost inculpat de justiție pentru corupție, promițând că nu va „renunța”, relatează AFP. „Ceea ce se întâmplă aici este o tentativă de lovitură de stat împotriva prim-ministrului”, a declarat Netanyahu, primul șef al guvernului israelian în exercițiu care este inculpat, cerând "anchetarea anchetatorilor” care au desfășurat investigațiile împotriva lui.

De la Ierusalim, pe un ton răzbunător, el a denunțat în cadrul unei conferințe de presă „false acuzații motivate de considerații politice” care vizează să-i provoace „căderea”. A dat însă asigurări că nu va renunța.

În cursul serii de joi, procurorul general Avichai Mandelblit a anunțat că îl pune sub acuzare pe prim-ministrul cel mai longeviv din istoria Israelului pentru corupție, fraudă și abuz de încredere în trei dosare diferite.
 
În „Dosarul 1000”, prim-ministrul a fost acuzat că a primit cadouri de peste 700.000 de shekeli (circa 185.000 de euro) din partea unor oameni de afaceri bogați, printre care producătorul de la Hollywood Arnon Milchan și miliardarul australian James Packer – în schimbul unor eventuale avantaje. Netanayhu a afirmat că doar a acceptat cadouri din partea prietenilor, fără să le fi solicitat. În acest dosar, Netanyahu a fost inculpat de fraudă și abuz de încredere.

În „Dosarul 2000”, el a fost acuzat că a încercat să-și asigure o acoperire favorabilă din partea celui mai mare cotidian cu plată din Israel, Yediot Aharonot. Netanyahu fi încercat să ajungă la un acord cu patronul jurnalului, Arnon Moses. În contrapartidă, Netanayhu a discutat despre posibilitatea de a adopta o lege care să limiteze difuzarea cotidianului gratuit Israel Hayom, principalul concurent al lui Yediot. Acordul nu a fost încheiat niciodată, dar Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru fraudă și abuz de încredere.

„Dosarul 4000” care a necesitat două zile de audieri din cele patru a fost descris ca fiind cel mai periculos pentru Benjamin Netanyahu. El a fost acuzat că a încercat să-și asigurare o imagine favorabilă pe site-ul de știri Walla, în schimbul unor favoruri din partea guvernului care este posibil să fi adus grupului de telecomunicatii Bezeq milioane de dolari. Walla este proprietatea lui Shaul Elovitch, principalul acționar al Bezeq. În acest cel mai discutat dosar, Netanyahu a fost inculpat pentru fraudă, abuz de încredere și corupție.

Această decizie a Procurorului General ar putea avea importante consecințe politice, în condițiile în care deputații israelieni au acum trei săptămâni pentru a găsi un premier care să aibă susținerea a cel puțin 61 dintre ei (din totalul celor 120 de parlamentari).

Netanyahu, cel mai longeviv premier din istoria Israelului, a devenit de asemenea primul șef de guvern din istoria acestei țări care a fost inculpat în timp ce se află încă în funcțiune.