ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a lansat un atac extrem de dur la adresa României, Ungariei și Poloniei. Oficialul german consideră că UE ar trebui să reducă finanțările și chiar să impună sancțiuni pentru statele membre care adoptă legi ce „contravin principiilor fundamentale ale UE, cum ar fi o justiție independentă și libertatea presei”.


România - care deține președinția semestrială a Uniunii - Ungaria și Polonia primesc finanțări europene mai mari decât contribuțiile lor, iar tăierea acestora poate reprezenta o pârghie importantă, a apreciat joi, la radiodifuzorul ZDF, șeful diplomației germane. „Acestea sunt principii de bază pe care trebuie să le respecte toate” statele membre UE, a subliniat Maas, transmite news.ro.

Atunci când state membre încalcă aceste principii, ”noi va trebui să investigăm dacă trebuie să existe consecințe financiare”, a insistat el.

Tăierea fondurilor ”este singura limbă înțeleasă acolo”, a apreciat Maas, referindu-se la țări care adoptă legi prin care restricționează, de exemplu, libertatea presei.

Principalul grup parlamentar din cadrul Parlamentului European (PE) - al partidului Popular European (PPE) - a suspendat miercuri Partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban, în urma unor acuzații cu privire la încălcarea principiilor UE și statului de drept.

Orban, care se află la putere din 2010, și-a consolidat acapararea asupra vieții publice în Ungaria - inclusiv asupra tribunalelor, presei și economiei, dar și educației și cercetării științifice.

UE vizează de asemenea Polonia și România în legătură cu măsuri legale denunțate de critici ca subminând statul de drept și alte valori fundamentale europene.