ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Administrația Biden a continuat să sprijine masiv regimul de la Kabul, după retragerea dezastruoasă a americanilor din Afganistan, în 2021, deși la putere au venit fundamentaliștii islamici talibani.

Un raport al Inspectoratului american pentru Reconstrucția Afganistanului (SIGAR) arată că administrația Biden a dat talibanilor nu mai puțin de 2,35 miliarde de dolari în ultimii doi ani.

Conform documentului oficial al administrației Biden, aproximativ 1,7 miliarde de dolari (la ora redactării raportului) „erau disponibili pentru o eventuală încasare”.

Aceasta înseamnă că suma se află la dispoziția unor organizații cu scop nelucrativ și a altor entități care lucrează la diverse proiecte de reconstrucție a Afganistanului.

Publicația Washington Free Beacon comentează:

„Cum talibanii controlează aproape toate sectoarele de infrastructură ale țării, inclusiv comunitatea de ONG-uri, este mai mult ca probabil că o parte importantă din aceste fonduri se vor regăsi în vistieriile grupării teroriste.”

Potrivit raportului SIGAR, talibanii consideră ajutoarele internaționale ca pe o „sursă de venituri”.

Șeful SIGAR, John Sopko, audiat în aprilie în cadrul Comisiei de Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, declara:

„Nu pot garanta acestei comisii sau contribuabilului american că în prezent nu îi finanțăm pe talibani.”

Mai mult, Sopko a acuzat administrația Biden că îi blochează eforturile de a afla care este situația.