ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Invadarea Ucrainei i-a priit lui Vladimir Putin. Popularitatea sa a crescut enorm. Acum, însă, apar primele semne de erodare și de nemulțumire populară, atât de așteptate la Washington.

Trecerea frontierei țării vecine de către trupele ruse, pe 24 februarie, a sporit popularitatea lui Vladimir Putin la el acasă.

Însă, pe măsură ce conflictul se lungește și deznodământul pare departe, se fac simțite și nemulțumirile populației din Rusia.

Legate de efectele sancțiunilor economic, de insecuritatea creată de război, de presiunea mediatică internațională, de pierderile de vieți omenești și, nu în ultimul rând, de mobilizarea recentă.

Din 2014, după anexarea Crimeii, popularitatea lui Putin nu a mai scăzut sub 80 nici măcar în timpul intervenției din Siria.

Reforma pensiilor și apoi criza COVID și dictatura brutală (identică aceleia din Occident) l-au adus le liderul de la Kremlin la 60%.

Acum, războiul din Ucraina, care l-a suit din nou peste 80%, este și cel care îl poate coborî.

Un lucru pândit de Washington, care a declarat explicit prin gura lui Joe Biden că dorește o schimbare de regim la Moscova.

Primele fisuri în postamentul statuii lui Putin sunt anunțate de un sondaj realizat în septembrie de institutul Levada. Acesta arată că popularitatea liderului de la Kremlin a scăzut într-o lună cu 6 procente; de la 83% în august, la 77% în septembrie.

77% rămâne o cifră uriașă. Dar și un semn care poate indica o tendință.

Pe de altă parte, bucuria nu are de ce să fie prea mare pe malurile Potomacului. Pentru că există un detaliu important:

Sondajul a fost realizat ÎNAINTE ca Putin să semneze anexarea celor patru regiuni rusofone din Ucraina. Și care este foarte probabil că îi va aduce un „boost” de imagine asemănător celui de după 24 februarie.

Iată mai jos un foarte sugestiv grafic realizat de Statista cu evoluția popularității lui Putin în funcție de principalele evenimente în care a fost implicată Rusia.