ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 340.000 de persoane au fost ucise de la începutul Războiului din Siria, în 2011, a anunțat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR).

Acest nou bilanț a fost anunțat în contextul în care mai multe puteri străine își intensifică eforturile diplomatice într-o încercare de a pune capăt acestui conflict sângeros și cu doar câteva zile înaintea unei noi runde de negocieri de pace sub egida ONU la Geneva.

Observatorul, care dispune de o vastă rețea de surse în această țară devastată de război, a documentat moartea a 343.511 de persoane pe teritoriul sirian, de la jumătatea lui martie 2011 până la începutul lui noiembrie 2017.

Între ele figurează 102.618 civili - între care 19.000 copii și 12.000 de femei.

Potrivit SOHR, peste 119.000 de membri ai forțelor proguvernamentale au fost uciși, dintre care 62.000 sunt militari sirieni, iar 1.556 membri ai mișcării șiite libaneze Hezbollah.

De asemenea, aproximativ 59.000 de combatanți din cadrul unor facțiuni rebele și Forțelor Democratice Siriene (FDS) - o aliață arabo-kurdă susținută de Washington - au fost uciși.

Între morți figurează totodată peste 62.200 de combatanți din diverse grupări jihadiste - o creștere cu 4.000 de morți față de ultimul bilanț SOHR, publicat în iulie.

În ultimele patru luni, aproximativ 12.000 de persoane au fost ucise pe întregul teritoriu sirian, inclusiv 3.001 civili.

Un acord de ”dezescaladare” a fost încheiat în mai și a adus o liniște relativă în unele zone ale țării, însă violențele au explodat în alte părți.

”Chiar dacă acordurile de dezescalarade au scăzut bilanțul victimelor civile, violentele ofensive împotriva Statului Islamic în alte zone au făcut ca civilii să moară în același ritm”, declară directorul SOHR Rami Abdel Rahman.

Forțele regimului și combatanți sirieni au purtat în ultimele luni ofensive distincte împotriva grupării Statul Islamic, la Rakka (nord) și la Deir Ezzor (est).

Declanșat în 2011 de reprimarea de către regim a unor manifestații pașnice, conflictul din Siria a devenit tot mai complex în timp, prin implicarea unor țări străine și grupări jihadiste, pe un teritoriu tot mai fragmentat.