ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Americanii și occidentul moralist uită repede. Deciziile președintelui american Donald Trump privind lupta împotriva terorismului și imigrația a dat naștere unei isterii în masă. Trump este acuzat de rasism și toată lumea, de la adversari politici la vedete de la Hollywood, de la președinți și premieri din Europa până la UE și ONU au acuzat politica anti imigranți a noului lider de la Casa Albă.

Un mic recurs la memorie al celor care și azi mai suspină după înfrangerea suferită de Hillary Clinton și al tuturor acuzatorilor lui Trump ar mai tempera retorica plină de patos. Cei care acum nu mai contenesc cu criticile și se declară scandalizați ar fi bine să revadă un moment din Congresul SUA, de-acum 20 de ani. Și al cărui protagonist a fost ex președintele democrat Bill Clinton. Mai precis, discursul său împotriva imigranților, primit, nu cu acuzații de rasism, ci cu aplauze furtunoase. Ba chiar, parcă  Trump s-ar fi inspirat din ce spunea atunci fostul președinte.

 Același Bill Clinton a fost cel care a lansat, în 1994.  ideea construirii unui zid la granița cu Mexicul. Iar legea in acest sens, numită (Secure Fens Act), din 2006, a fost semnată de republicanul George W Bush, dar după ce a primit votul a 25 de senatori democrați, printre care Hillary Clinton și Barack Obama. 

Un discurs important, păstrat în arhivele istoriei,  arată ce credea Bill Clinton despre imigranți. În fața Congresului, în 1995, în discursul asupra Stării Națiunii, liderul democrat îi numea pe străinii fără acte din SUA 
"illegal aliens" care „fură locurile de muncă ale americanilor”. După care promitea deportarea celor care au comis delicte.

"Suntem o națiune de imigranți, dar suntem și o națiune a legilor", spunea Clinton, în aplauzele audienței.

„Toți americanii sunt afectați, pe bună dreptate, de numărul mare de imigranți ilegali care intră în țara noastră. Pentru că locurile lor de muncă pot fi ocupate de cetățeni care se află ilegal aici sau de imigranți", afirma Bill Clinton, remarcând faptul că serviciile publice folosite de imigranții ilegali „apasă greu pe umerii contribuabililor noștri”.

„Din acest motiv, a continuat Clinton, administrația noastră s-a pus în mișcare în mod agresiv pentru a asigura granițele noastre prin angajarea unui număr record de vameși, deportând  un număr mai mare ca niciodată de străini cu probleme penale, cu represiuni in cazul angajărilor ilegale și cu blocarea oricăror servicii sociale pentru imigranții ilegali.