ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Autoritățile albaneze din Kosovo l-au decorat marți pe fostul președinte american Bill Clinton cu „Ordinul Libertății”, în semn de recunoștință pentru susținerea războiului declanșat de NATO împotriva fostei Iugoslavii, potrivit France 24. Alături de el, a fost decorată și fosta șefă a diplomației americane din timpul administrației Clinton, Madeleine Albright.

Clinton a primit decorația în cadrul unui eveniment organizat cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la încheierea bombardamentelor NATO din fosta Iugoslavie, declanșate sub pretextul stopării „genocidului” comis de forțele sârbe împotriva etnicilor albanezi.

Bill Clinton era președintele Statelor Unite în timpul intervenției NATO din fosta Iugoslavie, în urma căreia forțele sârbe au fost învinse în Kosovo. 

Președintele Hashim Thaci a spus, în cadrul ceremoniei de la Priștina: „Niciun premiu nu este o răsplată suficientă, cea mai înaltă decorație pe care o puteți primi este însăși libertatea Kosovo”. „Vă mulțumim pentru decizia justă de a opri genocidul din Serbia în 1999. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul acordat SUA în Kosovo. Povestea Kosovo este una de succes comun. Sunteți eroul nostru”, a declarat Thaci.
 
Fostul lider de la Casa Albă i-a răspuns că va fi „întotdeauna mândru” de contribuția pe care a avut-o în lupta pentru eliberarea Kosovo.

„S-a întâmplat să fiu președintele Statelor Unite atunci când ați avut nevoie ca cineva să fie alături de voi în lupta împotriva epurărilor etnice și împotriva uciderii civililor nevinovați”, a spus Bill Clinton, care a adăugat că în pofida neînțelegerilor la nivel politic din Statele Unite, independența Kosovo este un subiect cu care toată lumea este de acord.
 

 
„Voi fi mereu mândru de faptul că am fost presedintele Statelor Unite când aveați nevoie de cineva să se ridice pentru a nu se mai comite purificarea etnică, pentru ca oamenii să nu mai fugă de locuințele lor, să nu mai fie civili nevinovați”, a adăugat fostul președinte.

Și alți participanți direcți la războiul din 1999 și-au exprimat mândria față de „realizarea” lor, printre ei numărându-se comandantul suprem al NATO la acea vreme, generalul Wesley Clark și fostul prim-ministru britanic, Tony Blair.
 
La 24 martie 1999, NATO a declanșat bombardamentele împotriva Republicii Federale Iugoslavia, cu scopul de a-l determina pe liderul sârb Slobodan Miloșevici să pună capăt luptelor cu organizațiile paramilitare albaneze din Kosovo și să își retragă trupele din această provincie. 
 
Campania NATO a durat 78 de zile  și s-a soldat cu moartea a cel puțin 2.500 de persoane. Operațiunea a fost lansată fără acordul Consiliului de Securitate al ONU.