ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Este prea devreme să se spună dacă China se face vinovată pentru focarul de coronavirus, iar eforturile de a muta atenția către Beijing reprezintă o „eroare”, declară magnatul Bill Gates, într-un interviu în care nu face decât se se poziționeze de parte OMS, organizație în care pompează cei mai mulți bani, după ce Trump a anunțat că blochează finanțările organizației.

„China a făcut multe lucruri chiar de la început, ca orice țară în care apare un virus pentru prima dată”, a declarat, duminică, la CNN, cofondatorul Microsoft. „Ei pot privi în urmă și pot spune unde au ratat unele lucruri”, a adăugat el, conform Daily Mail.

Gates, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a afirmat însă că SUA au gestionat răspunsul la COVID-19 „deosebit de prost” în comparație cu alte țări care au redus la minimum daunele economice.
 
Întrebat de jurnalistul de la CNN cum răspunde la acuzația lansată de SUA, conform căreia chinezii au mușamalizat criza coronavirusului și, în consecință, ar trebui să fie responsabili  de acest lucru, Bill Gates a replicat:

„Ei bine, nu cred că este un lucru oportun, deoarece nu afectează modul în care acționăm astăzi”. În plus, co-fondatorul Microsoft a atacat reacția guvernului american la apariția focarului. „Unele țări au reacționat foarte repede și au început să facă teste și au evitat incredibilele pierderi economice. E trist că până și SUA, de la care ne-am fi așteptat să acționeze bine, a făcut-o foarte prost”.

Gates a mai spus că singurul lucru pe care trebuie să-l aibă acum toată lumea în minte ar trebui să fie „să  ne bazăm pe știința pe care o avem, pe faptul că suntem în acest lucru împreună, să rezolvăm problema testelor și a tratamentelor și să obținem acel vaccin”.

Poziția pro China a lui Bill Gates poate avea o explicație simplă, având în vedere că în principiu, Fundația Gates a devenit cel mai mare finanțator al OMS, după ce SUA au oprit finanțările pentru organizația acuzată că a știut ce se întâmplă în China în 2019 în cazul covid-19, dar a tăcut.
 
De când a renunțat la funcția de CEO al Microsoft, în 2008, Gates și-a concentrat atenția către acte de „filantropie” în domeniul sănătății.  El și soția sa conduc împreună Fundația Bill și Melinda Gates. Cei doi au criticat decizia recentă a administrației Trump de a stopa finanțarea OMS, declarând că vor continua să doneze bani pentru a o sprijini. Anunțând o finanțare suplimentară de 150 de milioane de dolari pentru a ajuta la accelerarea dezvoltării tratamentelor, a vaccinurilor și a măsurilor de sănătate publică pentru combaterea noului focar de coronavirus, Melinda Gates a declarat că OMS este „exact organizația care poate face față acestei pandemii”.

Au existat însă voci care au acuzat faptul că, prin contribuțiile oferite OMS de către Fundația Gates, care le depășesc pe cele ale fiecărui guvern național, cu excepția, pînă mai ieri a Statelor Unite, Organizația Mondială a Sănătății nu mai poate fi independentă în domeniul sănătății, promovând o agendă clar stabilită de Fundația co-fondatorului Microsoft.
 
Bill Gates, cel mai puternic doctor din lume

Mai mult, s-a spus că numirea, în 2017, a etiopianului Tedros Adhanom Ghebreyesus ca director general al OMS, a fost făcută cu sprijinul lui Gates.
Tedros, susținut la acel moment al desemnării unui  nou șef al OMS deUniunea Africană, a promis că va reforma organizația pentru a face mai bine crizei Ebola. Un diplomat francez a sugerat însă că Gates  l-a sprijinit pe Tedros, finanțând programe de sănătate în țara sa când era ministru al sănătății.

Prin urmare, dacă Gates ar amenința vreodată să-și retragă finanțarea monumentală pentru OMS,  Organizația își va plia politicile sale pentru a servi voinței magnatului american.
 
Într-un articol din 2017, site-ul Politico titra: ”Acesta este cel mai puternic doctor din lume:Bill Gates”.  Autorii textului arătau că, dacă unii miliardari sunt mulțumiți că  își iau o insulă, Bill Gates a obținut o agenție de sănătate a Organizației Națiunilor Unite: OMS.  Organizație care îl tratează pe Bill Gates ca pe un adevărat șef de stat.
Fundația Gates a donat peste 2,4 miliarde de dolari către OMS începând cu anul 2000, deoarece unele state au fost reticente în a dona mai mulți bani către agenție, mai ales după criza financiară globală din 2008.

Taxele plătite de statele membre reprezintă acum mai puțin de un sfert din bugetul al OMS de 4,5 miliarde de dolari. Restul provine din ceea ce guvernele, Fundația Gates, alte fundații și companii se oferă să doneze. Deoarece aceste fonduri sunt de obicei alocate pentru proiecte sau boli specifice, OMS nu poate decide în mod liber cum să le folosească, nota sursa citată.
 
O planetă vaccinată

Campania Fundației „Bill and Melinda Gates”, de vaccinare a tuturor copiilor de pe planetă, a devenit prioritară în ultimii ani, iar atenția miliardarului american s-a îndreptat în primul rând spre Africa. Continent sinonim cu sărăcia, lipsa apei și a condițiilor sanitare, favorabile apariției unor boli precum malaria și meningita. Astfel au ajuns sute de mii de copii - printre care și bebeluși de câteva săptămâni - cobai pentru testarea unui vaccin nou, împotriva malariei, după ce părinții lor au semnat că sunt de acord, convinși că aceasta e unica soluție de salvare. Întreaga operațiune s-a desfășurat sub patronajul armatei Statelor Unite.

După declanșarea pandemiei de coronavirus, Bill Gates declara pentru CBS că viața după COVID-19 nu va fi aceeași „o perioadă de timp” sau cel puțin până când populația nu va fi „vaccinată pe scară largă”. „Fundația noastră lucrează mult la diagnosticare și vaccinuri”, a spus Gates. Producătorii de vaccin sunt aceia care „pot  cu adevărat să repună lucrurile pe făgașul normal”, a afirmat el.
 
Fondatorul Microsoft a mai spus că există în prezent „șapte sau mai multe” vaccinuri, care par promițătoare pentru a combate pandemia COVID-19.
Pentru a avea gata miliarde de doze de vaccin cât mai curând posibil, Gates a propus să se construiască fabrici care să producă în masă fiecare dintre potențialele vaccinuri, în timp ce se face testarea.