ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biroul ONU pentru drepturile omului a declarat marți că uciderea unui număr mare de civili din Gaza în timpul operațiunii israeliene de eliberare a patru ostatici, precum și reținerea de către grupările armate palestiniene a prizonierilor în zone dens populate, ar putea fi considerate crime de război, relatează Reuters, potrivit news.ro, citat de stiripesurse.ro

Israelul a declarat că operațiunea, însoțită de un atac aerian, a avut loc sâmbătă în inima unui cartier rezidențial din zona Nuseirat din centrul Gaza, unde Hamas ținea ostaticii în două blocuri de apartamente separate. Operațiunea a ucis peste 270 de palestinieni, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din Gaza.

"Modul în care a fost efectuat raidul într-o zonă atât de dens populată pune serios sub semnul întrebării dacă principiile distincției, proporționalității și precauției - așa cum sunt prevăzute de legile războiului - au fost respectate de forțele israeliene", a declarat Jeremy Laurence, purtător de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului.

Laurence a adăugat că deopotrivă, ținerea de ostatici în zone atât de dens populate de către grupările armate palestiniene "pune viețile civililor palestinieni, precum și pe cele ale ostaticilor înșiși, la un risc suplimentar din cauza ostilităților".

"Toate aceste acțiuni, din partea ambelor părți, pot constitui crime de război", a punctat oficialul ONU.

Ca răspuns la această declarație, Misiunea permanentă a Israelului la ONU de la Geneva a acuzat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului că "defăimează Israelul".

"Bilanțul acestui război asupra civililor este în primul rând produsul strategiei deliberate a Hamas de a maximiza daunele provocate civililor", a declarat misiunea.

Peste 36.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza.