ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Nașterii Domnului din Betleem, locul în care, potrivit tradiției creștine, s-a născut Iisus, a fost redeschidă marți pentru credincioși și turiști, la peste două luni de la închiderea sa din cauza epidemiei de coronavirus, relatează Reuters și AFP.Mai mulți preoți de confesiuni creștine diferite au asistat marți dimineață la deschiderea porții bazilicii din Betleem, în Cisiordania ocupată, a constatat un fotograf AFP.

În biserică este limitat accesul la doar 50 de persoane în același timp. Înainte de a intra, acestora li se măsoară temperatura, iar în interior vizitatorii sunt obligați să poarte măști de protecție.

„Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos a dat speranță oamenilor în urmă cu peste 2.000 de ani, iar deschiderea bisericii astăzi va oferi, cred, speranță întregii lumi că această pandemie se va încheia - nu numai în Palestina, ci și în întreaga lume", a declarat pentru Reuters ministrul palestinian al Turismului, Rula Ma'ayah.

Betleem se numără printre zonele în care palestinienii exercită o auto-guvernare limitată în Cisiordania, aflată sub ocupație israeliană. În Cisiordania au fost înregistrate 423 de cazuri de coronavirus și două decese, notează Reuters.

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunțat luni că moscheile, bisericile și magazinele se vor redeschide marți în cadrul ridicării treptate a restricțiilor impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Pentru credincioșii din străinătate însă drumul până la Biserica Nașterii Domnului va fi lung. Accesul în Cisiordania se face prin Israel unde se mențin restricțiile impuse de pandemie. Deocamdată este interzis accesul străinilor pe teritoriul statului Israel, cu exceptia celor cu drept de ședere, și se institutie carantina obligatorie la domiciliu timp de 14 zile pentru toti cetățenii care intră în țară.