În ultimele cincisprezece luni, mozaicurile Bisericii Nașterii Domnului din Betleem au fost curățate și restaurate, recăpătându-și strălucirea de odininoară, din timpul cruciaților, pe care, din păcate, au pierdut-o de-a lungul secolelor, scrie estrepublicain.fr.

125 de metri pătrați de mozaicuri originale, dintre cei peste 2000 de metri pătrați, datând din perioada Cruciadelor, între  anii 1154 și 1169, au fost restaurați cu meticulozitate. Restul, din nefericire, a dispărut deja, a fost erodat de timp, de umiditate, cutremure și războaie.

În naos, de acum înainte, vor putea fi văzuți șapte îngeri auriți, ce par a fi așezați pe un covor verde strălucitor. Fiecare înger este plasat între ferestrele care simbolizează lumina divină: una dintre ele a fost descoperită chiar în timpul lucrărilor de restaurare, sub un strat de ipsos.

„Aceste mozaicuri au fost restaurate cu foiță de aur plasată între două plăci de sticlă", a declarat Marcello Piacenti, care supraveghează activitatea de restaurare în numele companiei italiene Piacenti.

Lucrările de restaurare vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2019, spune Afif Tweme, consultant al Comitetului prezidențial palestinian pentru restaurarea bisericii. El speră că populația creștină din Betleem, din ce în ce mai mică, va vedea în asta un semnal puternic pentru a rămâne în orașul nașterii lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat.

Biserica Nașterii Domnului din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri creștine de închinare. A fost ridicată pe locul peșterii în care S-a născut Mântuitorul Hristos. De asemenea, Biserica Nașterii Domnului este și una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume păstrate până astăzi.

În absența unui acord între cele trei denominații - catolici, greci ortodocși și armeni - care conduc biserica, clădirea nu a fost restaurată niciodată de la mijlocul secolului al XIX-lea.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews