ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimele cincisprezece luni, mozaicurile Bisericii Nașterii Domnului din Betleem au fost curățate și restaurate, recăpătându-și strălucirea de odininoară, din timpul cruciaților, pe care, din păcate, au pierdut-o de-a lungul secolelor, scrie estrepublicain.fr.

125 de metri pătrați de mozaicuri originale, dintre cei peste 2000 de metri pătrați, datând din perioada Cruciadelor, între  anii 1154 și 1169, au fost restaurați cu meticulozitate. Restul, din nefericire, a dispărut deja, a fost erodat de timp, de umiditate, cutremure și războaie.

În naos, de acum înainte, vor putea fi văzuți șapte îngeri auriți, ce par a fi așezați pe un covor verde strălucitor. Fiecare înger este plasat între ferestrele care simbolizează lumina divină: una dintre ele a fost descoperită chiar în timpul lucrărilor de restaurare, sub un strat de ipsos.

„Aceste mozaicuri au fost restaurate cu foiță de aur plasată între două plăci de sticlă", a declarat Marcello Piacenti, care supraveghează activitatea de restaurare în numele companiei italiene Piacenti.

Lucrările de restaurare vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2019, spune Afif Tweme, consultant al Comitetului prezidențial palestinian pentru restaurarea bisericii. El speră că populația creștină din Betleem, din ce în ce mai mică, va vedea în asta un semnal puternic pentru a rămâne în orașul nașterii lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat.

Biserica Nașterii Domnului din Betleem este unul dintre cele mai importante locuri creștine de închinare. A fost ridicată pe locul peșterii în care S-a născut Mântuitorul Hristos. De asemenea, Biserica Nașterii Domnului este și una dintre cele mai vechi biserici creștine din lume păstrate până astăzi.

În absența unui acord între cele trei denominații - catolici, greci ortodocși și armeni - care conduc biserica, clădirea nu a fost restaurată niciodată de la mijlocul secolului al XIX-lea.