ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă a Greciei protestează față de ordinul Guvernului de la Atena de a închide lăcașurile de cult timp de o săptămână pentru a limita răspândirea COVID-19, înainte ca școlile să fie redeschise.
 
Sfântul Sinod i-a îndemnat pe preoți să-i primească pe credincioși în biserici pentru slujba de Bobotează.
 
Biserica Ortodoxă a Greciei se revoltă, după ce Guvernul de la Atena a decis să închidă lăcașurile de cult timp de șapte zile, înainte de redeschiderea școlilor. În aceste condiții, Sfântul Sinod i-a îndrumat pe preoți să primească enoriașii în biserici pentru slujba de Bobotează de miercuri, transmite Rador.
 
Într-un comunicat, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia precizează că „nu acceptă” noile restricții intrate în vigoare duminică, 3 ianuarie, până pe 10 ianuarie. De asemenea, înalții prelați vor trimite o scrisoare de protest față de Guvernul elen de centru-dreapta.Autoritățile de la Atena au închis școlile și au suspendat majoritatea activităților economice și sociale, în condițiile în care Grecia s-a confruntat în luna noiembrie cu o creștere a numărului de infecții și decese provocate de noul coronavirus.

După Anul Nou, acestea au fost închise timp de o săptămână, în speranța ca autoritățile să poată limita numărul infecțiilor pentru ca școlile să poată fi redeschise pe 11 ianuarie,  după o pauză de două luni.

Sfântul Sinod a cerut Guvernului elen să mențină măsurile aplicate de Crăciun, pe motiv că toate măsurile de prevenire a răspândire a COID-19 au fost respectate de cler în timpul sărbătorilor, notează sursa citată.

Preoții greci au avut păreri diferite privind măsurile autorităților, de la susținere puternică la opoziție virulentă.


De altfel, patriarhul Bisericii Ortodoxe a Greciei, arhiepiscopul Ieronim, s-a infectat cu noul coronavirus. După ce s-a vindecat, înaltul prelat a susținut public campania de de vaccinare desfășurată de autoritățile elene.


În schimb, un episcop conservator le-a spus credincioșilor, înainte de Crăciun, că vaccinurile conțin materiale recoltate de la fetuși avortați.


De asemenea, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia i-a criticat pe cei care au susținut că împărtășania poate transmite noul coronavirus, în condițiile în care episcopul mitropolit Ioannis de Lagadas, unul dintre apărătorii fervenți ai administrării împărtășaniei cu o singură linguriță, a decedat din cauza COVID-19.

În primăvara anului 2020, Guvernul de la Atena a ordonat închiderea tuturor lăcașurilor de cult în timpul primului val al pandemiei de COVID-19.