ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Rusiei protestează împotriva comunicatului Patriarhiei Constantinopolului prin care anunță numirea a doi ierarhi ca „exarhi” ai săi la Kiev, se arată într-un comunicat de presă. Mișcarea a fost descrisă de către Fanar ca primul pas spre acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei.

Rușii arată că decizia s-a luat fără acordul Patriarhului Chiril și al Mitropolitului Onufrie al Kievului și „constituie o violare gravă a canoanelor bisericești care interzic episcopilor unei Biserici locale să intervină în viața internă și treburile altei Biserici”. [...] Este în contradicție totală poziția invariabilă a Patriarhiei Constantinopolui și a Patriarhului Bartolomeu, care l-au recunoscut pe Mitropolitul Onufrie ca singurul canonic lider al Bisericii Ortodoxe în Ucraina”.

Sinodul de la Moscova susține că decizia Constantinopolului „reprezintă o adevărată amenințare la adresa întregii lumi ortodoxe” și că responsabilitatea cade pe „Patriarhul Bartolomeu și pe acele persoane din Biserica Constantinopolului care susțin aceste acțiuni”.

Mitropoliul Ilarion, șeful Departamentului de Relații Externe a Bisericii Rusiei, a spus că „Biserica Rusiei nu va accepta această decizie. Va trebui să întrerupem comuniunea cu Constantinopolul, iar atunci Constantinopolul nu va mai avea dreptul să pretindă leadershipul lumii ortodoxe. Acum Patriarhatul Constantinopolului pozează într-un soi de lider al celor 300 milioane otrodocsi din lume, iar Patriarhul Constantinopolului este perceput ca aproape un papă ortodox. Dar cel puțin jumătate din cei 300 milioane nu îl vor mai recunoaste nici măcar ca primul în familia bisericilor ortodoxe”.

În Ucraina există, pe lângă Biserica Ortodoxă din subordinea Moscovei, alte două entități care nu sunt recunoscute de nicio altă Biserică din lume.
 
Până în acest moment nu este cunoscută poziția Patriarhiei Române.