Trei martiri au fost introduși în calendarul Bisericii Ortodoxe a Serbiei: Grigorije de Peć, Vasilije de Peć și Bosiljka Rajičić.

Hotârârea canonizării a fost adoptată de Sfântul Sinod în ședința desfășurată între 28 aprilie-10 mai, informează Orthochristian.com și preluat de Basilica.ro

Sfântul Grigorije de Peć
A fost un monah din cadrul obștii mănăstirii Patriarhiei de Pec. El a fost martirizat după ce a refuzat să se convertească la islam.

Pe locul martirajului său a fost construită o biserică, care apoi a fost demolată de autoritățile atee. Sfintele sale moaște au fost descoperite în timpul demolării lăcașului de cult.

Va fi prăznuit în 22 ianuarie/7 februarie.

Sfântul Vasilije de Peć
El a trăit în secolul 17 și a fost brutar în orașul Peć. A intervenit pentru eliberarea fiicei sale răpite și forțată să se convertească la islam. A trecut la cele veșnice în urma bătăilor suferite, pe locul martirajului său fiind construit un locaș de cult. Biserica a fost distrusă în 1999.

Va fi sărbăorit în fiecare an în data de 29 aprilie/12 mai.

Sfânta Bosiljka Rajičić
Bosiljka Rajičić avea 17 ani când a fost răpită și forțată să adopte islamul.

Pentru că a refuzat să se lepede de credința sa a fost ucisă, iar rudelor le-a fost interzisă înmormântarea tinerei. Va avea ca zi de prăznuire 13/26 octombrie.