ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După două luni de interdicție din cauza coronavirusului, bisericile din Grecia s-au redeschis, numeroși creștini ortodocși asistând pentru prima oară la slujba de duminică în cursul căreia au primit Sfânta Împărtășanie, relatează AFP.

În cadrul măsurilor de relaxare începute la 4 mai, bisericile au fost autorizate începând din 17 mai să-și redeschidă porțile, cu condiția respectării unei serii de măsuri, mai ales cea privind distanțarea socială. La intrarea în biserici, credincioșii au folosit dezinfectantul plasat pe o măsuță. Purtarea măștii a fost recomandată dar nu este obligatorie, potrivit Protecției civile.

„Doar o treime dintre credincioși purtau măști”, a spus părintele Maximos.

Restricțiile au fost impuse la 23 martie în cadrul izolării generale care a coincis cu Paștele ortodox din 19 aprilie, fapt ce a provocat numeroase reacții din partea Sfântului Sinod.

Organul suprem ecleziastic a acceptat până la urmă avizul oamenilor de știință privind interzicerea afluxului de credincioși și neîmpărțirea Sfintei împărtășanii, nerecomandată de medici.„Sfânta împărtășanie este un ritual profund simbolic”, a explicat părintele Maximos, care a precizat că a împărțit-o duminică la dorința credincioșilor.

„Trebuie să respectăm măsurile recomandate de oamenii de știință, dar nu putem renunța la practica Sfintei Împărtășanii, dată de secole oricui, bolnav sau nu”, a spus Yannis P., un profesor grec care a participat la slujba de lla Biserica Sfântul Andrei.

Mai puțin afectată decât alte țări europene, Grecia a raportat în total 2.819 cazuri de contagiere cu noul coronavirus și 162 de morți.
 
Patriarhia Română a anunțat zilele trecute, prin intermediul unui comunicat oficial, că nu acceptă lingurița de unică folosință pentru ca modalitate de împărtășire a credincioșilor. De asemenea, a anunțat că o decizie privind felul în care credincioșii se pot împărtăși „în vreme de pandemie” se va lua după 1 iunie, în consens cu celelalte Biserici Ortodoxe.

Sursa citată preciza și că „folosirea linguriței comune, la împărtășirea euharistică, nu a fost în trecut și nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox”.