ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Serbia a apărut o inovație în materie de creștinism ortodox: bisericile mobile. Ele sunt destinate localităților mici și îndepărtate, în special din zonele montane, informează tvr.ro.

Bisericile sunt construite din prefabricate din oțel, piatră și granit, materiale din care se poate ridica destul de repede o încăpere de 16 metri pătrați. Un loc suficient de mare pentru a primi la slujbă 20 de credincioși. O biserică mobilă cântărește 9 tone și poate fi transportată cu ajutorul camioanelor.
 
 
Ideea îi aparține patronului unei companii de construcții în vârstă de 60 de ani, Svetislav Mancici, care a pus-o la punct împreună cu angajații săi.

„Știam că în multe sate nu sunt biserici și mi-a venit ideea să fac unele mici, pentru 20 - 25 de credincioși. Am muncit timp de 5 ani, iar finanțarea a fost realizată din donații", spune Svetislav Mancici.

Ca orice lăcaș de cult ortodox, bisericile mobile au fost proiectate potrivit normelor canonice. Respectă toate regulile, dar sunt mai mici.

Mancici a construit 12 biserici mobile, pe care le-a răspândit în toate colțurile Serbiei.