Liderii UE analizează posibilitatea ca directorul general al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, să fie următorul președinte al Comisiei Europene, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, scrie Agerpres.

Decizia referitoare la președinția Comisiei Europene ar fi fost luată la reuniunea de la Sibiu, potrivit sursei citate.

Poziția este una dintre cele trei funcții  de top pentru a fi preluate în următoarele luni, alături de președințiile Băncii Centrale Europene și de șef al Consiliului European. 

Procesul de selecție va începe după alegerile europarlamentare,  iar liderii vor începe să își reducă lista și să stabilească principalele variante la următorul summit, în Bruxelles pe 28 mai.

Kristalina Georgieva a ocupat poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și a fost comisarul pentru Buget în perioada 2014-2016. Ea s-a alăturat Băncii Mondiale în 1993 și a ajuns la conducerea instituției în 2017. Din luna aprilie ea lucrează sub conducerea președintelui băncii, David Malpass

Ca și actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Kristalina Georgieva este membru al alianței de centru-dreapta, care se estimează că va obține cele mai multe mandate în Parlamentul European, ceea ce ar sprijini candidatura sa pentru a conduce executivul comunitar.

De asemenea, multe guverne din UE cred că e rândul ca o femeie să dețină pentru prima dată una din pozițiile cheie și fac presiuni să fie desemnată o reprezentantă din Europa de Est, susțin sursele.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews