ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liderii UE analizează posibilitatea ca directorul general al Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, să fie următorul președinte al Comisiei Europene, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, scrie Agerpres.

Decizia referitoare la președinția Comisiei Europene ar fi fost luată la reuniunea de la Sibiu, potrivit sursei citate.

Poziția este una dintre cele trei funcții  de top pentru a fi preluate în următoarele luni, alături de președințiile Băncii Centrale Europene și de șef al Consiliului European. 

Procesul de selecție va începe după alegerile europarlamentare,  iar liderii vor începe să își reducă lista și să stabilească principalele variante la următorul summit, în Bruxelles pe 28 mai.

Kristalina Georgieva a ocupat poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și a fost comisarul pentru Buget în perioada 2014-2016. Ea s-a alăturat Băncii Mondiale în 1993 și a ajuns la conducerea instituției în 2017. Din luna aprilie ea lucrează sub conducerea președintelui băncii, David Malpass

Ca și actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Kristalina Georgieva este membru al alianței de centru-dreapta, care se estimează că va obține cele mai multe mandate în Parlamentul European, ceea ce ar sprijini candidatura sa pentru a conduce executivul comunitar.

De asemenea, multe guverne din UE cred că e rândul ca o femeie să dețină pentru prima dată una din pozițiile cheie și fac presiuni să fie desemnată o reprezentantă din Europa de Est, susțin sursele.